En Sıcak Konular

Amerikalı albay PKK'lılarla gelmiş

0 0 0000 00:00 tsi
Amerikalı albay PKK'lılarla gelmiş ABD'li Albay Rollinson'u Gülyazı'daki Türk üssüne girmeye çalışırken nasıl yakaladığını anlatan emekli Albay Ergen, Amerikalı ile ilgili ilginç iddialar ortaya attı...

Emekli Kurmay Albay Aziz Ergen, Türk askerlerinin başına Süleymaniye'de çuval geçirilmesi olayının intikamı olarak algılanan Albay Martin Rollinson olayında Türk kuvvetlerinin duygularını karıştırmadan görev yaptığını, silahının bulunmadığı yönünde yalan söyleyen ABD'li Albay'ın üzeri çıplak sorgulandığını, bu olaydan sonra kendisine "Uluslararası sorun olabilecek ve skandala dönüşebilecek olaya gerekli ve doğru reaksiyonu gösterdiniz" denilerek takdirname verildiğini açıkladı. Kirli Ellerin İttifakı isimli kitabında başından geçen olayları anlatan Ergen, 19 Mayıs 2004 tarihinde yaşanan Rollison olayına da geniş yer verdi. Kamuoyunda çok tartışılan, bir kesimin "Türk askerinin onuru kurtuldu" diye yorumladığı, diğer bir kesimin de "Böyle bir olay olmadı. Albaya teslimiyetçi bir muamele yapıldı" diyerek küçümsediği Rollinson meselesi kitapta şöyle yer aldı:

Önce PKK kampına sonra...

"Akşamüzeri saat 15.30 civarıydı. Bir haber gelmişti. Andaç Bölüğü'nden telefon ile alay merkezi aranmış. Andaç Bölüğü sorumluluk sahasındaki K. Irak'ın 4 km içerisindeki Kopkitepe'de bulunan timlerimden K.Irak içlerinden 10-15 kişinin kuzeye doğru, yani kendilerine doğru geldiğini belirten bir mesaj gelmişti. Haber bana ulaştırıldığında araçları takip etmelerini istedim. 30 dakika sonra araçların sınırımıza doğru yaklaşık 4 km kala durduğunu, araçlardan 30-40 kişinin kamuflajlı ve peşmerge kıyafetli indiğini, bu kişilerin Nazdür PKK kampının içinden geçtiklerini, burada bulunan PKK terör örgütü elemanlarının katılımıyla bu sayının 50-60 civarına ulaştığını, ellerinde uzun namlulu silahların bulunduğunu bildirmişlerdi.

O esnada tümen komutanlığımdan telsiz emri bana ulaşmıştı. Gelen peşmerge ve PKK'lı ekibin başında ABD'li Rollinson varmış. K.Irak'tan gelen grup yaklaşıyordu. İlgili bütün komutanlıklara anında haber verilmişti. Yanlış yaparlarsa buranın Süleymaniye olmadığını göstermeye ve Süleymaniye'deki misafirperverliğimizden istifade ile yaptıkları kalleşliğin gerektiğinde bedelini ödetmeye kararlıydık. Kesinlikle geliş şekli art niyetliydi. Bir çatışma olacak havası ve intibası oluşmuştu. Binbaşım ile mevzileri ve destek silahlarını kontrol ettik. Termal kamera ve gece görüş dürbünleri ile gelenleri izliyorduk. İngilizce anons yaptım ve yaklaşmamalarını söyledim.

Gecenin karanlığından gelen bir Türkçe ses bizlerin bütün dikkatini o yöne çevirmişti: 'Ben, Amerika Birleşik Devletleri'nden Albay Martin Rollison. Siz ne hakla ABD'nin işgal ettiği bir toprağa girersiniz?' Üs bölgesindeki çatışmaya endekslenmiş bütün personel şaşırmıştı. 'Ben de Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Albay Aziz Ergen. Biz Irak topraklarını işgal etmedik. Sadece sınırlarımızı koruyoruz. Eğer işgal etmiş olsaydık bizi Bağdat'da bulurdunuz' dedim. ABD'li Albay, 'Biz oraya geleceğiz' deyince, 'Gelemezsiniz burası Türk Birliği'nin bir üs bölgesi' dedim. ABD'li Albay, içindeki kin ve nefreti bizlere söylediği cümlelerde kusuyordu. Tümen komutanıma, 'Albay Martin ve ekibini mutlaka engelleyeceğim. Bana güvenin' dedim. Tümen Komutanı, 'Peki Aziz sana güveniyorum, uluslararası bir skandala meydan verme' dedi.

Artık vereceğim kararlardan ben sorumluydum. 'Albay Martin, senin buraya gelmeni kabul ediyorum fakat yanına 2-3 kişi alacaksın silahlarını bırakacaksın' dedim. 5 dakika sonra cevap gelmişti: 'Peki, yanımdaki arkadaşlarla geleceğim.' Tekrar uyardım, 'Silahlarınızı mutlaka bırakacaksınız' diye. 'Tamam, bıraktık' dedi. Jandarma komando timi, üzerlerine atlayarak albay ve 5 Iraklı sınır muhafızını yakalamıştı. 'Silahları bıraktık' diyen ABD'li Albay üzerinde dolu 1 tabanca,1 uydu telefon teçhizat, aydınlatma çubuğu, krokiler, GPS, çelik başlık, çelik yelek, 5 Iraklı sınır muhafızında ise 5 adet Kaleşnikof piyade tüfeği ve 25 adet dolu şarjör ve ilave teçhizatları vardı. Albay ve ekibi artık elimizdeydi. Süleymaniye olayı onlara öyle bir cesaret vermişti ki, aynı olayı timimizin bulunduğu yerde de gerçekleştirmek için gelmişlerdi.

Neden yalan söyledin?

Ama yanıldıkları bir şey vardı. Geride mevzide bekleyen destek silahlarını bize çeviren Iraklı Peşmergeler ve PKK militanlarının albay ve ekibini yakaladığımızdan haberi olmamıştı. ABD'li Albay ve ekibini bulunduğum yere timler getirmişti. Yanlarına gittim. 'Albay Martin; neden yalan söyledin. Buraya silahsız geleceğini söyledin. Üzerinizde silahlar çıktı. Sizin üzerinizi kontrol ettirmek zorundayım size artık inanmıyorum' dedikten sonra 'Üzerlerini soyun ve iyice arayın' diye talimat verdim. Beş Iraklı sınır muhafızını ABD'li Martin'den ayırttım. Verdiğim emir üzerine Albay Martin üzerindeki montu çıkarttı. Sonra da atletini çıkardı.”

Yalman'ın telefonu ve gelen emir!

“Albay Martin ve 5 Iraklı sınır muhafızı yaklaşık 2 saattir elimizdeydi” diyen Aziz Ergen, olayın devamını şöyle anlatıyor:” Ankara'da görüşmeler hararetlenmişti. Biz diğer taraftan Albay Martin'in beraberinde getirdiği geride mevziileşen ekibini termal kameradan gözetliyor ve gelişmeleri yukarıya bildiriyorduk. Ankara'da Irak, Amerika ve Türk masaları toplanmış gelişmeleri görüşüyorlardı. Sorgu raporlarımız anında Ankara'ya ulaşıyordu. Telsizden tümen komutanımızın aradığını söylediler. Tümen komutanımızı aradım. Bana bir cep telefonu vererek Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ı aramamı istedi, benden telefon bekliyormuş. Aradım ve kendimi tanıttım, uydu telefonunu Martin'e vermemi istedi. Albay Martin, Türkiye'de Harp Akademisi'nde okurken Org. Aytaç Yalman o dönemde öğretim başkanıymış. Org. Yalman, telefonda konuşuyordu: 'Irak topraklarına girmedik. Böyle bir şey yok' diyordu. Sonra uydu telefonunun aküsü bitmişti. Albay Martin'i bekletiyorduk üstü çıplaktı. Titremeye başlamıştı. Bizden üstüne örtünmek için bir şey istemişti. İsteğini geri çevirmemiştik bir battaniye gönderdim. Bağdaş kurmuş oturuyordu. Kendisine, 'Albay Martin sen ve ekibin bu gece burada emniyette gözetimde kalacaksın' dedim. Gece saat 23:15'te emir gelmişti. ABD'li ve 5 Iraklı sınır muhafızını serbest bırakmamız için. Teçhizat ve malzemelerini belli bir yere götürerek teslim ettirdik. Bu olay esnasından biz de Süleymaniye'deki çuval olayını biliyorduk. Fakat incinen duygularımızla Kopkitepe'deki görev bilincimizi karıştırmadık. Albay ve Irak sınır muhafızlarına başlarına çuval geçirmeyi bırakın, istesek çuvalın içerisine koyar ağzını bağlar sırtımıza alır Gülyazı'ya da Ankara'ya da getirirdik. Eğer getirilmesi ülkemiz menfaati için gerekliyse!"

Takdirle ödüllendirildi

Aziz Ergen, bu olaydan hemen sonra 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Karababa tarafından takdirname ile ödüllendirildi. Tümgeneral Karababa, takdir yazısında ABD'li subayın üs bölgesine ısrarla gelme girişimi sırasında uluslararası sorun olabilecek ve skandala dönüşebilecek olaya gerekli ve doğru reaksiyonu gösterdiği için Albay Ergen'e teşekkür etti. Karababa ayrıca Ergen'e "harekat şerit rozeti" verilmesini de teklif ederken, bu teklif Ankara'dan kabul görmemiş olacak ki, Ergen'e şerit rozet verilmedi.

Bugün



Bu haber 1,023 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,738 µs