En Sıcak Konular

IMF'nin Türkiye ekonomisi tahminleri

1 Ekim 2009 12:18 tsi
IMF'nin Türkiye ekonomisi tahminleri IMF ve Dünya Bankası'nın İstanbul'da düzenlediği toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin verileri ortaya koydu. IMF'ye göre Türkiye'nin büyümesi, enflasyon ve cari açık tahminleri şöyle:

Dünya ekonomisinin, hükümetlerin teşvik programlarından ötürü beklenenden daha hızlı resesyondan çıkarak düzeldiği bildirildi. İstanbul'da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı'nda, IMF'nin ''Dünya Ekonomik Görünümü'' raporunun yenilenmiş hali açıklandı.

Buna göre IMF, 2010 yılı için küresel ekonominin büyüme tahminini yüzde 3,1'e yükseltti. IMF, Temmuz ayındaki 'Dünya Ekonomik Görünümü'' raporunda küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 2,5 büyüyeceğini tahmin etmişti. IMF bu yıl küresel ekonominin daralma tahminini ise yüzde 1,4'ten yüzde 1,1'e indirdi. IMF, ayrıca ABD'nin gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 0,8'den yüzde 1,5'e çıkardı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan ''Dünya Ekonomik Görünümü'' raporuna göre,  Türkiye, 2009 yılında yüzde 6,5 oranında küçülürken, 2010 yılında yüzde 3,7 oranında büyüyecek, enflasyon bu yıl yüzde 6,2, gelecek yıl yüzde 6,8 olacak.

İstanbul'da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık toplantısı çerçevesinde Dünya Ekonomik Görünümü raporu yayımlandı. Bu yıl ve gelecek yıl dünya ekonomisine ilişkin tahminlerin yer aldığı raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin makroekonomik tahminler de ifade edildi.

Rapora göre Türkiye, bu yıl yüzde 6,5 oranında küçülürken, gelecek yıl ise yüzde 3,7 oranında büyüyecek.

Rapora göre, bu yıl sonunu yüzde 6,2 enflasyonla tamamlayacak Türkiye'de, gelecek yılın enflasyonunun ise yüzde 6,8 olacağı öngörüsünde bulunuluyor.

Cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranı ise bu yıl yüzde 1,9, gelecek yıl da yüzde 3,7 olacağı tahmin ediliyor.

IMF Ekonomi Danışmanı ve Araştırma Bölümü Direktörü Olivier Blanchard, küresel finans piyasalarında düzelmenin başladığı müjdesini verebileceğini söyledi.

Blanchard, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı çerçevesinde, dünya makroekonomik revize tahminlerinin de yer aldığı ''Sürdürülebilir Toparlanma'' konu başlıklı Dünya Ekonomik Görünümü raporuna ilişkin düzenlenen basın toplantısında, dünyanın içinde bulunduğu kötü krizden çıkmaya başladığına dair işaretlerin güçlendiğini belirterek, bazı ülkelerin yılın geri kalanında pozitif büyümeye geçeceklerini kaydetti.

Asya'daki toparlanmanın dünya ekonomik toparlanmasına katkıda bulunacağının altını çizen Blanchard, bu yıl yüzde 1 oranında azalan küresel ekonomik faaliyetin, 2010 yılında yüzde 3 civarında artacağını ifade etti.

Blanchard, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin gelecek yıl ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüyeceklerini dile getirdi.

Gelişmekte olan ekonomilerin toparlanmasını hızlı bir şekilde gerçekleştireceklerini anlatan Blanchard, bu toparlanmaya Çin ve Hindistan gibi ülkelerin öncülük ettiğini vurguladı.

Gelişmiş ekonomilerin, 2010'un büyük kısmında çok düşük bir hızla büyüyeceğini ve işsizliğin 2010 yılı sonlarına kadar artmaya devam edeceğini belirten Blanchard, bu yıl ortalama yüzde 3,5 düzeyinde küçülme yaşayan gelişmiş ekonomilerin 2010 yılında yüzde 1,25 civarında büyüyeceğini bildirdi.

Blanchard, ekonomik gelişmeler çerçevesinde gelecek yıla ilişkin bazı oranların yukarı yönlü olarak revize edildiğini dile getirerek, küresel ekonomideki iyileşme belirtileri nedeniyle dünya ekonomisinin 2010 yılında yüzde 3'ün üzerinde büyüyeceğini söyledi.

Küresel krizden çıkış çabaları sürecinde ülkelerin yüksek kamu ve mali açıklar vermek zorunda kaldıklarını belirten Blanchard, bundan sonraki süreçte yakalanan bu iyileşmenin sürdürülebilir olması için özel sektör yatırımlarının da mutlaka artması gerektiğini ifade etti.

Olivier Blanchard, küresel krizdeki iyileşme belirtilerinin ardından banka iflas riskinin azaldığını ancak, kredi sıkışıklığının bir süre daha devam etmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Sosyal güvenlik sisteminin küresel ekonomilerde sorun oluşturacağına dikkati çeken Blanchard, bu çerçevede sosyal güvenlik reformlarının da güçlü bir şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

Blanchard, küresel krizin çözümüne yönelik olarak ulusal politikaların tutarlı ve işbirliği halinde olması gerektiğini ifade etti.

''SON GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNİN TEKRAR BÜYÜMEYE BAŞLADIĞINI GÖSTERİYOR''

Küresel ekonomideki düzelme sürecinin yavaş olmasının beklendiğini belirten Blanchard, son gelişmelerin dünya ekonomisinin tekrar büyümeye başladığını gösterdiğini anlattı.

Merkez bankalarının krize hızlı bir şekilde tepki vererek faizleri ciddi ölçüde düşürdüğünü ve yeterli likidite sağladıklarını kaydeden Blanchard, krizin iyileşmesinde hükümetlerin büyük çaplı mali canlandırma programlarının da önem taşıdığını söyledi.

Blanchard, 2010 ve ötesine baktıklarında küresel ekonomide dengelerin yeniden kurulmasının önemli olduğunu dile getirerek, orta vadede sürdürülebilir büyümenin devam etmesi için krizin arzda neden olduğu bozulmaya çözüm bulunarak küresel talebin yeniden dengelenmesinin şart olduğunu ifade etti.

Bundan sonraki süreçte finans sektörünü destekleyici makroekonomik politikaların önemine dikkati çeken Blanchard, ancak olağanüstü düzeylere ulaşmış olan kamu müdahalesine son verilmesine yönelik hazırlıklara başlanması gerektiğine de işaret etti.

Blanchard, para politikasıyla ilgili olarak da ''Para politikalarını belirleyen idarelerin karşı karşıya olduğu en önemli sorun, sıkılaşmanın ne zaman başlayacağı ve merkez bankalarının şişmiş durumdaki bilançolarının nasıl rahatlatılacağının belirlenmesi'' diye konuştu.

REVİZE TAHMİNLER

Dünya Ekonomik Görünümü raporunun revize tahminlerine göre, Temmuz ayındaki rapora kıyasla 2009 yılı ekonomik büyüme tahmini yüzde 0,3, 2010 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahmini de yine yukarı yönlü yüzde 0,6 oranında revize edildi.

Buna göre, dünya ekonomisinin gelecek yıl ortalama yüzde 3,1 oranında büyümesi bekleniyor.

Ayrıca, dünya ticaret hacmi de bir önceki rapora göre bu yıl için yüzde 0,3 ve 2010 yılı için de yüzde 1,5 oranında yukarı yönlü revize edildi.

IMF Dünya Ekonomileri Çalışmaları Araştırma Bölümü Başkanı Jörg Decressin, ''Türkiye ekonomisi 2009'da yüzde 6,5 küçülecek, 2010'da yüzde 3,7 büyüyecek'' dedi.

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı çerçevesinde Dünya Ekonomik Görünümü raporuna ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Decressin, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte çok büyük ölçüde daraldığını, ikinci çeyrekte ise geri sıçrama yaparak bu daralmanın azaldığını söyledi.

Decressin, Türkiye'nin Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelere göre ekonomisindeki daralmanın daha fazla olduğunu, 2010'da ise Türkiye'nin pozitif büyümeye geçeceğini kaydetti.

Decressin, Türkiye ekonomisindeki 2010 için olumlu tahminine neden olarak, Türkiye'nin büyüklüğü ve imalat sektörünün gücünü gösterdi.

Decressin, bir soru üzerine, Türkiye'nin, ihracatının büyük bölümünü Avrupa ülkelerine yapması, AB'ye komşu ve aday ülke olması nedeniyle Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığını belirterek, Türkiye'de tüketici enflasyonunun 2009 sonunda yüzde 6,2 2010'da 6,8 olmasının beklendiğini, cari açık/GSYH oranının ise 2009 yılında eksi yüzde 1,9 2010'da eksi yüzde 3,7 oranında olmasının beklendiğini ifade etti.

aa



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,666 µs