En Sıcak Konular

Patronlar kulübü diş gösterdi

1 Ekim 2009 11:08 tsi
Patronlar kulübü diş gösterdi ''İş dünyası bugün vergi kurumunun siyasallaşmasından endişe ediyor''

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ''Vergi, bir demokrasi kültürü ögesidir. Türkiye'nin demokratik saygınlığını zedeleyen bir araca dönüşmesi hazindir'' dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısının açılışında konuşan Yalçındağ, demokrasi konusunu tartışırken üzerinde pek durmadıkları bir konuya değinmek istediğini, bunun da vergiyle demokrasi arasındaki ilişki olduğunu kaydetti.

Yalçındağ, ''Vergi ödenmeyen bir ülkede demokrasi de serpilmez, İngiltere'de demokrasi, vergi mükelleflerinin siyaset üzerinde denetim talebiyle doğdu ve gelişti. Vergi bir demokrasi kültürü ögesidir. Türkiye'nin demokratik saygınlığını zedeleyen bir araca dönüşmesi hazindir'' diye konuştu.

TÜSİAD olarak yıllardan bu yana vergi idaresinin özerkleşmesi gereğini savunduklarını, 2001 yılında bu konuda kapsamlı bir rapor hazırladıklarını hatırlatan Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları kaydetti:

''O dönem oldukça ilgi çekti ve tartışıldı raporumuz... Eğer bu gerçekleşmiş olsaydı her yıl aksatmadan vergi rekortmenleri arasına giren kurumlara karşı yıllar sürecek incelemelerle bir tür baskı yapılırken kayıt dışı ekonomi her geçen gün büyümezdi. Sonuçta doğru yolun bulunacağına, demokratik kültürümüzün derinleşeceğine, liberal demokrasinin bütün değerleriyle gerçekleşeceğine inanıyorum. Tıpkı bunları gerçekleştiren Türkiye'nin dünyada yeni şekillenmekte olan düzende önde gelen, yapıcı bir rol oynayacağına inandığım gibi.

Ancak, o rolü oynayabilmek için bugün geçmişten de daha fazla iç barışını sağlamış, çoğulculuğu hem siyaset katında hem toplumsal olarak benimsemiş bir ülke olmamız gerekiyor.

Mustafa Koç'tan açılama destek

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, iş dünyasının, son dönemlerde vergi kurumunun siyasallaşmasından ciddi bir şekilde endişe duyduğunu belirtti.

TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Koç, yakın tarih boyunca ekonomiyi etkileyen temel faktörlerden biri olarak gördükleri siyasi istikrarın en önemli bileşenlerinden birinin, yurt içinde standartları yüksek bir demokratik zeminde toplumsal huzuru bozmayan bir siyaset rekabeti olduğunu söyledi.

Koç, ''Bunu söylememin nedeni; ülkemizde son dönemlerde her gün artan kutuplaşma ve diyalogsuzluk ortamı olduğunu her halde tahmin edersiniz'' dedi.

Siyaseti kavga ortamından çıkarmanın bir mevzuat meselesi olmaktan çok bir kültür meselesi olmasının işleri daha da zorlaştırdığına işaret eden Koç, ''Ama işimizi zorlaştıran unsurlar bununla sınırlı değil. Çağdaş demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri, toplumsal yapıyı adaletli biçimde temsil eden bir yasama organı ve vicdani kanaatleri ile hareket eden millet temsilcileridir. Bir başka vazgeçilmez unsur, kamu çıkarlarını parti çıkarlarının üstünde tutan bir yürütmedir'' dedi.

Mustafa Koç, çok önemli bir çağdaş demokrasi göstergesinin, siyasallaşmamış, yalnız yasalara yönelik, hukuk devleti ilkelerine bağlı yargı ve güvenlik kuvvetleri olduğunu belirtti.

Koç, ''Her yönüyle özgür bir medyayı, ifade özgürlüğüne sahip kültürel kimliği koruma altına alınmış vatandaşların etkinlikleri, hükümetlerden bağımsız biçimde denetleyebilen özerk kurumları ve hükümetlerden bağımsız sivil toplum kuruluşlarını da çağdaş demokrasinin güvencesi olan kurumlar arasına eklemeliyiz'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bunlardan hangisini ele alırsa alsın farklı sorunlarla karşılaşıldığının görüldüğünü ve bütün bunların bugün ortaya çıkmadığını, geçmiş hükümetler ve parlamentoların zamanında filizlenip geliştiğini ifade eden Koç, bu sorunların oluşmasında ayrıca siyaset dışı kurumların da rolü ve sorumluluğu olduğunu söyledi.

Sorunların giderilmesinde mevcut hükümetten ve parlamentodan birtakım beklentilerinin olmasının normal ve kaçınılmaz olduğuna işaret eden Koç, ''İş dünyası bugün, son dönemlerde vergi kurumunun siyasallaşmasından ciddi bir şekilde endişe duymaktadır. TÜSİAD uzun bir süredir, sağlıklı bir demokrasinin işlerlik kazanabilmesi için siyasi iradeden tam bağımsız çalışabilen bir gelir idaresinin gerekli olduğunu her fırsatta dile getirmektedir'' diye konuştu.

A.A.



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,304 µs