kıyamet koptu | " /> kıyamet koptu | "/>

En Sıcak Konular

Sanki kıyamet koptu

1 Ekim 2009 10:28 tsi
Sanki kıyamet koptu Dünyanın farklı bölgelerinden ardı ardına kasırga, sel, deprem ve tsunami haberleri geliyor.

Endonezya'da dün 7.9'la sarsıldı. Endonezya'da şu ana kadar 464 kişi yaşamını yitirirken binlerce kişi de enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Bugün de 6.8'lik bir deprem daha oldu. Pasifik Okyanusu’ndaki Samoa’yı vuran 8.3’lük depremin ardından yaşanan tsunami faciasında da 144 kişi yaşamını yitirdi.

Samoa’nın ardından, bir başka deprem haberi Endonezya’dan geldi. 2004 yılındaki tsunami faciasını yaratan fay hattında yaşanan 7.6’lık depremde binalar çöktü, köprüler devrildi. 464 olarak açıklanan ölü sayısının bini aşacağı sanılıyor.

PASİFİK’te dün sabaha karşı meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle Samoa adaları ve Tonga’da ölenlerin sayısı toplam 144’ü buldu. Yetkililer, Amerikan Samoası’nda 24, depremin etkilediği komşu Tonga adasında 7 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. ABD toprağı olan Amerikan Samoası’nın Valisi Togiola Tulafono, denizin altında meydana gelen deprem nedeniyle 50 kişinin de yaralandığını söyledi. Tulafono, Amerikan Samoası’nın en büyük adası Tutuila’nın güneyinin harabeye döndüğünü, yol ve köprülerin zarar görmesi nedeniyle ulaşılmakta güçlük çekilen adanın batısından bilgi alındığında ölü sayısının daha da artabileceğini ifade etti.

Kumdan cesetler çıkıyor

ABD yönetimi, Amerikan Samoası’nı ‘afet bölgesi’ ilan etti. ABD Başkanı Barack Obama’nın imzaladığı afet bölgesi kararı, bölgeye federal yardım gönderi lmesini sağlayacak. Batı Samoa Afet Kontrol Merkezi yetkililerinden Ausegalia Mulipola, tsunamiden etkilenen bölgelerde arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Bazı köylerde birçok evin denize sürüklendiği haberleri geldiğini ifade eden Mulipola, bazı bölgelerde ise tsunami dalgalarının çekilirken tonlarca kum bıraktığını, arama ekiplerinin kumun altında cesetler bulduğunu söyledi.

Öte yandan dün gece G. Amerika ülkesi Peru’nun güneydoğu kesiminde 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybı konusunda bilgi verilmedi.

Tsunami uyarısı çalıştı

Bölgede meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki deprem sonucu daha önce Yeni Zelanda, Amerikan Samoası, Hawaii, Papua Yeni Gine ve Pasifik’teki diğer adalar için tsunami uyarısı yapan Pasifik Tsunami Merkezi, Hawaii için tsunami uyarısını iptal etti. Birleşmiş Milletler, Hawaii’de kurulu Tsunami Uyarı Merkezi’nin iyi çalıştığını ama adalar korunaklı olmadığı için fazla önlem alınamadığını açıkladı. Hawaii ile Yeni Zelanda arasında bulunan volkanik yapıdaki Samoa adalarının Amerikan Samoası bölümünün nüfusu 65 bin civarındayken, bağımsız devlet olan Samoa’nın (Batı Samoa) nüfusu yaklaşık 220 bin kişiden oluşuyor.

Hürriyet



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs