En Sıcak Konular

ÖTV indirimi sona erdi

1 Ekim 2009 09:31 tsi
Hükümetin, küresel kriz nedeniyle büyük düşüş gösteren otomotiv satışlarını hareketlendirmek amacıyla 16 Mart’tan bu yana iki kademeli olarak uyguladığı ÖTV indirimi, dün gece sona erdi.

Uygulamanın sona ermesi ve ÖTV oranlarının eski haline dönmesiyle araç fiyatları yüzde 7-8 dolayında artacak.

Piyasaların canlandırılması amacıyla ilki 16 Mart-16 Haziran arasında gerçekleşen ÖTV indirimi, oranları değişerek 16 Haziran - 30 Eylül arasında devam etmişti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, başta otomotiv olmak üzere diğer bazı mal ve hizmetlerdeki ÖTV ve KDV indirimlerinin geçici olduğunu hatırlatarak, “Orta vadeli mali programda da devam etmeyeceği var sayılmıştı” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de uygulamanın hiçbir şekilde devam etmeyeceğine dikkat çekerek, otomotivde hurda indirimi gibi uygulamalar üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ergün, vergi indirimlerinin gereğinden fazla uzatılmasının “etkisi olmayan bir ilaç” haline dönüşeceğini ifade ederek, bugün gelinen noktada artık ekonominin kendi bünyesinde bu sorunu aşabileceği, kendi iç mekanizmaları ile ekonominin normal seyrinde üretim tüketim dengesini koruyabileceğini düşündüklerini bildirdi.

Oranlar iki kez değişti

İlk olarak 16 Mart’ta başlatılan uygulamayla ÖTV oranı, 1600 cc altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV yüzde 18’e, 1600-2000 cc arasında yüzde 60’tan 54’e, hafif ticaride yüzde 10’dan yüzde 1’e, panelvan ve kamyonlarda yüzde 4’ten 1’e, otobüslerde yüzde 1’den sıfıra ve motosiklette yüzde 22’den yüzde 11’e çekilmişti.

16 Haziran-30 Eylül arasında geçerli ikinci uygulamayla 1600 cc altındaki otomobillerde ÖTV oranı yüzde 27’ye yükseltilirken, 1600-2000 cc arasındaki araçlarda yeniden yüzde 60’a çıkarıldı. Oran, hafif ticari araçta yüzde 3’e, panelvanlarda yüzde 10’a, motosikletlerde de yüzde 16’ya yükselmişti. Otobüslerde ÖTV sıfır olarak kalmıştı.

aa



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,944 µs