Dünyanın gözü İstanbul'da | " /> Dünyanın gözü İstanbul'da | "/>

En Sıcak Konular

Dünyanın gözü İstanbul'da

1 Ekim 2009 09:00 tsi
Dünyanın gözü İstanbul'da 
Dünyanın en büyük ekonomi organizasyonu IMF-Dünya Bankası Zirvesi dün başladı. IMF ilk kez bir stand-by anlaşması olmadan Türkiye’ye geldi. Dünya İstanbul’u izliyor.

Türkiye son 60 yılın en büyük küresel krizinin ortasında, dünyanın en önemli ekonomik toplantılarından birine ev sahipliği yapıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası’nın yıllık toplantısı 54 yıl aradan sonra İstanbul’da yapılıyor. 6-7 Ekim’deki zirveye hazırlık toplantıları dün başladı. Dünyanın gözünün çevrileceği tarihi zirveye, 186 ülkeden 15 bine yakın ekonomist ve finansçının katılması bekleniyor. Dün itibariyle toplantıya kaydını yaptıranların sayısı 11 bini aştı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın da aralarında bulunduğu bir çok isim şimdiden İstanbul’a geldi. Tarihi zirve nedeniyle İstanbul’da tüm oteller dolarken, güvenlik önlemleri de had safhaya çıkarıldı.

OTELLER ÖZEL AŞÇI BİLE GETİRDİ

15 bin polisin görev yapacağı toplantılar nedeniyle Kongre Vadisi çevresinde misafirlerini ağırlayan oteller de özel güvenlik önlemleri aldı. Otellere eksra x-ray cihazları konuldu. Tamamen dolan oteller, müşterilerinin tüm özel isteklerini de yerine getirmeye başladı. Menüler her ülkeden katılımın olacağı gözönüne alınarak çeşitlendirilirken, bazı oteller yöresel yemekler için özel ahçılar bile getirdi. İstanbul’daki tarihi zirvede küresel krizden çıkış ile küresel mali sistemin, bir daha krizlere neden olmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi görüşülecek ve bu nedenle, tüm dünyanın ilgi odağı İstanbul olacak. Zirve ayrıca Türiye’nin tanıtımı için de büyük önem taşıyor.

IMF Başkanı geldi

IM-Dünya Bankası Zirvesi için dün itibariyle 11 bin 740 ziyaretçi kayıt yaptırdı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn toplantılara katılmak üzere dün İstanbul’a gelirken IMF karşıtları da dün Kongre Vadisi’nin girişinde protesto gösterisi yaptı.

10 bin polis, 1500 basın mensubu görev yapacak

İstanbul’daki tarihi zirveyi 400’ü yurtdışından olmak üzere bin 500 basın mensubunun izlemesi bekleniyor. Zirve boyunca 10 bini Emniyet mensubu, 1600’ü özel güvenlik görevlisi, 10 bini de kongre merkezinde görevli sivil personel olmak üzere toplam 21 bin 600 kişi görev yapacak. Kongre nedeniyle 120 bin metrekare alana kurulu 7’si yer altında 12 katlı Kongre Merkezi inşa edildi.

IMF’deki Türkçe sesler 30 kişilik koro oldu

IMF, İstanbul’daki toplantılar nedeniyle kurduğu internet sitesinde, kurumda çalışan Türkleri de tanıttı. “IMF’deki Türkçe sesler” başlıklı bölümde kurumda çalışan 30 Türk personelden bazıları IMF’nin çalışma yöntemlerini anlatıyor. IMF’de çalışan isimler arasında Ukrayna Masası Şefi Ceyla Pazarbaşıoğlu, direktör asistanı Ayhan Köse ile ekonomistler Deniz İlgen, Burcu Aydın, Turgut Kışınbay, Ceyda Öner, Meral Karasulu, Atilla Arda, Ferhan Salman gibi isimler de bulunuyor. Sitede tanıtımı yapılan Türk personelden birkaçı şöyle:

• Ceyla pazarbaşıoğlu: IMF Avrupa Bölümü’nde yardımcı direktör. Aynı zamanda Ukrayna Misyon Şefi olarak görev yapıyor.

• Meral Karasulu (Bölüm Başkan Yardımcısı): Karasulu IMF’nin Güney Kore Daimi Temsilcisi olarak da görev yapıyor.

• Turgut Kışınbay (Ekonomist): 2002’de IMF Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü’ne katılan Kışınbay, ekonomi teorilerinin hayata nasıl uygulandığını görmekten memnun.

• Ferhan Salman (Ekonomist): Türkiye Merkez Bankası kökenli Salman bir yıl önce IMF Strateji, Politika ve Gözden Geçirme Bölümü’ne katıldı.

Türkiye IMF toplantılarına ilk kez 1955 yılında ev sahipliği yaptı.

Bundan 54 yıl önce İstanbul’da gerçekleştirilen toplantının fotoğraflarını sitesinde yayınlayan IMF, dönemin IMF Başkanı İsveçli Ivar Rooth ile maliye bakanlarının İstanbul hatırası olarak çekilen fotoğraflarına da yer verdi. Türkiye’nin IMF ile ilk tanışması 1955 yılındaki bu toplantıyla olurken ilk stand-by anlaşması ise 1961 yılında yapıldı. Türkiye, 1961 yılından, 1970 yılına kadar her yıl, IMF ile bir stand-by gerçekleştirdi. Anlaşmalar genellikle bir yıl dolmadan sona erdi. 1970’ten, 1978’e kadar IMF’ye sekiz yıllık bir ara veren ve bu süre içinde stand-by anlaşması yapmayan Türkiye, 1978 yılından, 1980 yılına kadar, IMF ile yeniden birer yıllık stand-by anlaşmaları gerçekleştirdi.

SADECE İKİSİ BAŞARIYLA BİTTİ

Türkiye, 18 Haziran 1980 tarihinde ilk kez, IMF ile en uzun stand-by anlaşmasını gerçekleştirdi ve bu anlaşma 17 Haziran 1983’te sona erdi. Türkiye en son Ocak 2005’te 19’uncu stand-by’ına gitti. Bugüne kadar yapılan 19 anlaşmadan sadece son ikisi başarıyla tamamlandı. 48 yıllık stand-by döneminde Türkiye IMF’den 50 milyar doların üstünde kaynak sağladı. 19’uncu stand-by’ın geçen yılın Mayıs ayında sona ermesinden bu yana Türkiye’nin IMF ile görüşmeleri devam ediyor.

Programda ne var?

1 Ekim: Dünyanın Ekonomik Görünümü raporu açıklanacak.

2 Ekim: Dünya bankası Başkanı Robert Zoellick ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan ortak basın toplantısı düzenleyecek.

3-4 Ekim: Bir dizi seminer yapılacak.

4 Ekim: Uluslararası Para Fonu  ve Mali Komite toplantısında, küresel mali krizin gelişmekte olan ülkelere etkisi ele alınacak.

5 Ekim: IMF ve Dünya Bankası Kalkınma Komitesi toplantısı gerçekleştirilecek.

6 Ekim: Üst düzey geniş katılımlı Genel Kurul toplantısı yapılacak.

7 Ekim: Kapanış oturumu yapılacak.

star



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,856 µs