kaderini belirleyecek referandum | " /> kaderini belirleyecek referandum | "/>

En Sıcak Konular

AB'nin kaderini belirleyecek referandum

30 Eylül 2009 18:15 tsi
AB'nin kaderini belirleyecek referandum İrlanda Başbakanı Brian Cowen, İrlandalılara, 2 Ekim Cuma günü yapılacak Lizbon Anlaşması referandumuna katılmaları ve "Evet" demeleri çağrısında bulundu.

Cowen, partisi Fianna Fail'in referandum kampanyası dahilindeki son basın toplantısında, Lizbon Anlaşması'nın onaylanmasının, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun düzeltilebilmesi için önemli olduğuna işaret etti.

Sandıktan çıkacak "Evet" oylarının, işverenlere ve yatırımcılara, "İrlanda'nın Avrupa'nın merkezinde yer almayı sürdüreceğine" dair güçlü bir mesaj göndereceğini belirten Cowen, anlaşma bir kez daha reddedilirse "üçüncü bir Lizbon'un olmayacağı" uyarısında bulundu.

Cuma günü yapılacak oylamanın hükümetin performansına dair bir değerlendirme olmadığına da işaret eden Cowen, AB'nin İrlandalıların endişelerini giderecek "kapsamlı ve su götürmez" güvenceler verdiğini belirtti ve tüm İrlandalılardan "referanduma katılmaları ve 'Evet' oyu kullanmalarını" istedi.

NE DEĞİŞTİ

AB'nin kurumsal yapısında ve işleyişinde bazı değişiklikler öngören, yürürlüğe girebilmesi için 27 üye ülke tarafından onaylanması gereken Lizbon Anlaşması geçen yaz İrlanda'da halkoyuna sunulmuş, yüzde 46,6 orandaki "Evet" oyuna karşı, yüzde 53,4 ile reddedilmişti.

Lizbon Anlaşması'nın bir kez daha geri çevrilmesi durumunda Birliğin "ciddi bir krize sürüklenmesinden" endişe eden AB yetkilileri, geçen sürede İrlandalıların kaygılarını gidermek üzere bazı kararlar aldı.

Bu çerçevede Lizbon Anlaşması metninde herhangi bir değişiklik yapılmadı; ancak AB Konseyi, Lizbon Anlaşması yürürlüğe girdiği takdirde İrlanda dahil tüm üye ülkelerin AB Komisyonu'nda kendilerinin önereceği birer üye ile temsil edilmeyi sürdüreceğine dair güvence verdi.

AB Konseyi, İrlandalılara, vergilendirme, güvenlik, savunma, yaşam hakkı, aile ve eğitim gibi konularda, Lizbon Anlaşması'nın İrlanda siyaseti ve hukuku üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasına dair bazı açılımlarda da bulundu.

Referanduma günler kala yapılan kamuoyu yoklamalarına göre "Evet" oyu kullanma eğiliminde olanların "Hayır"cıların önüne geçmesi, AB'nin verdiği güvencelerin ve sürdürülen kampanyaların, İrlandalıların endişelerini bir ölçüde giderdiği şeklinde yorumlanıyor.

Bununla birlikte bazı Lizbon karşıtlarının, AB'nin attığı adımların "yasal bağlayıcılığının bulunmadığını" savunduğu ve "Lizbon Anlaşması'nın İrlanda'nın çıkarına olmadığına" dair düşüncelerini değiştirmediği de gözleniyor.
AB, İrlandaların son sözü söylemesi için 2 Ekimi bekliyor.



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,492 µs