En Sıcak Konular

Çürük raporunda akıl almaz iddia

30 Eylül 2009 18:04 tsi
Askere gitmek istemeyenlere sahte çürük raporu temin edenlerle rapor alarak askere gitmeyen 32 kişinin Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. İbrahim Demir adlı zanlı, kendisine plazma tv karşılığında çürük raporu verildiğini söyle

Tutuklu sanıklardan Süleyman Eke, ünlü ve zengin kişilere sahte "çürük" raporu hazırlayan çetenin üyesi olmak suçundan tutuklanan 'Bamya' kod adlı Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un davasıyla kendi davalarının birleştirilmesini talep etti.

Aralarında Türk Silahlı Kuvvetleri ile hiç bir bağlantısı bulunmayan tutuklu ve tutuksuz 32 sanığın sivil mahkemede yargılanmasını istemeyen askeri savcının talebine duruşmanın ilk gününde müdafii avukatları itiraz etti.

14'ü askere gitmek istemeyenlere sahte çürük raporu hazırlayan, 18'i sahte rapor alıp askere gitmeyenlerden oluşan toplam 32 sanığın avukatları, müvekkillerinin sivil mahkemede yargılanmasını istedi.
Avukatlar, sivil kişilerin hangi şart altında olursa olsun ya da suçun nevi hangi ceza kanununda yer alırsa alsın adliye mahkemelerinde yargılanması gerektiğini vurguladı.

Tutuklu sanıklardan Levent Özcan, "Ben bu davada yargılanan herkesin adliye mahkemesinde yargılanmasını talep ediyorum. Sonuçta bizim iddianamemizi hazırlayan Savcı bile sivil yargıda yargılandı. Biz neden burada yargılanıyoruz." dedi.

Süleyman Eke de ünlü ve zengin kişilere sahte "çürük" raporu hazırlayan çetenin üyesi olmak suçundan tutuklanan 'Bamya' kod adlı Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un davasıyla kendi davalarının birleştirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, "görevsizlik" kararını reddederek sanıkların yargılanmasına başladı.

Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yapılan duruşmada iddianameler okunarak kabul edildi. Zanlıların verdikleri ifadelerde sahte çürük raporuyla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

İstanbul'da yaşadığını dile getiren sanıklardan İbrahim Demir, aracı olan Ali Görücü'nün işyerinden müşterisi olduğunu söyledi. Görücü'nün kendisine rapor alabileceğini belirttiğini ifade eden Demir, bunun için Ankara'ya geldiğini kaydetti.

Çankaya Askerlik Şubesi'ne gittiklerini anlatan Demir, ne sivil ne de askeri hastaneye gitmeden kendisine rapor verildiğinin altını çizdi. Akciğer rahatsızlığı geçirmediğini kaydeden Demir, bunun karşılığında ise Görücü'nün kendisinden plazma tv talep ettiğini ve ona televizyonu verdiğini vurguladı.

Daha önce verdiği ifadesinden de vazgeçtiğini açıklayan Demir, bir an önce askere gitmek istediğini dile getirdi.

Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yargılanan 32 kişinin çoğunun avukatının CMK kapsamında barodan gönderilen avukatlardan oluşması dikkat çekti.

İddialara göre, sahte çürük raporları eski astsubay Aytekin Demirtaş hazırlıyordu. Askeriyede çalışan memur Levent Özcan ise raporların teyidini yapıp kesinleştiriyordu. Sanıkların askere gitmek istemeyen vatandaşları çeşitli hastalıklarının olduğunu göstererek askeri hastanelerden sahte rapor aldığı belirtildi.

Sağlam oldukları halde askere gitmeyen kişiler için "epilepsi hastası", "Akciğer tüberkülozu" ya da "kalp hastası" gibi sebepler gösterildi.
Hazırlanan iddianamede 10'u tutuklu toplam 32 sanıktan "Askerliğe elverişli olduğu halde askere gitmemek isteyenlere sahte rapor hazırlayan" 14 sanık için 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.
(CİHAN) 



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,724 µs