En Sıcak Konular

Ahmedinejad yine meydan okudu

30 Eylül 2009 16:35 tsi
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “birkaç ülkenin tüm dünya için karar aldığı dönemlerin geride kaldığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer müzakereler, kitle imha silahlarının yok edilmesi ve kalıcı güvenlik konularına değindi.

Ahmedinejad, “5 artı 1 ülkeleriyle müzakereleri yürütmek için üç uzman komitenin kurulmasını önerdiklerini, liderler düzeyindeki görüşmenin de buna dahil olduğunu” belirtti.

Sorunları çözüme yönelik ve yapıcı müzakerelere hazır olduklarını kaydeden Ahmedinejad, “Batılı ülkelerin adalet, saygı ve hukuka dönmeleri için son öneri paketlerinin ve 5 artı 1 ülkeleriyle müzakerenin bir fırsat olduğunu” ifade etti.

Dünya meselelerinin çözümünde herkesin katılımının şart olduğunu belirten Ahmedinejad, “Birkaç ülkenin tüm dünya için karar aldığı dönemler geride kaldı” ifadesini kullandı.

“Her türlü koşula göre kendimizi hazırlamış durumdayız” diyen Ahmedinejad, “İran halkının son 30 yılda kendi ayakları üzerinde durmasını öğrendiğini” ifade etti.

Ahmedinejad, dünyadaki nükleer silahların imhasıyla ilgili olarak da şunları kaydetti: “Bazı ülkelerin ambarları on binlerce atom bombası ve nükleer silahlarla dolu. Bunlar, dünya için büyük bir tehdit ve doğru yoldan sapmadır. Kitle imha silahlarının yok edilmesi işini bu silahlara sahip ülkelere bırakmak istersek, bu, olacak iş değil. Dünya, 40 yıldır kitle imha silahlarının yok edilmesini bekliyor”

İran Cumhurbaşkanı, nükleer tesislerdeki reaktörler için yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç duyduklarını, bunun temini için başka ülkelerle ortak üretime ya da onlardan satın almaya hazır olduklarını ifade etti.

Ahmedinejad, tüm dünyanın günümüz bilim ve teknolojisinden yararlanması ve halklar arasındaki gelir düzeyi farkının azalması halinde kalıcı güvenlikten bahsedilebileceğini söyledi.

Uzlaşma ve işbirliğinden yana olduklarını kaydeden Ahmedinejad, “Bilim ve teknoloji tüm milletlere ait, dolayısıyla herkes bundan istifade edebilmeli ve her ülkenin kalkınma yolunda atom enerjisinden yararlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle İran, 15 ay aradan sonra yarın Cenevre'de müzakerelerde bulunacak.



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs