En Sıcak Konular

2. Çekiç güç: Kuzey Irak'a NATO askeri

0 0 0000 00:00 tsi
2. Çekiç güç: Kuzey Irak'a NATO askeri Kuzey Irak'taki oluşumun "Çekiç Güç'ün ürünü" olduğu tartışmaları hafızalardaki yerini korurken, şüpheleri uyandıran yeni bir öneri Alman Marshall Fonu'ndan geldi. Üstelik "Türkiye'yi korumak için."

Alman Marshall Fonu'nun Brüksel'deki Transatlantik Merkezi Başkanı Ron Asmus, Irak'ın dağılması durumunda, bundan en çok Türkiye'nin etkileneceğini söyledi. Asmus, bu durumun önlenmesi için Kuzey Irak'a NATO askerlerinin sevkedilmesini önerdi.

Öneri, İngiliz Financial Times gazetesinde yayımlandı.
 
Ron Asmus, "NATO anlamlı bir amaca sahip olmak istiyorsa küreselleşmelidir” başlıklı yazısında "Şimdi 1990'lara baktığımızda bu yılların fırtına öncesi bir sessizlik olduğunu, soğuk savaşla radikal İslam ve terörizme karşı savaş arasında bir geçiş dönemi olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.
 
Yazar Asmus, "Ancak bu yeni tehditler kendini gösterdikçe, NATO buna ayak uyduramadı. ABD ve AB, Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya Afganistan'dan Orta Asya'ya uzanan ve hergün daha da büyüyen bir 'kriz ekseni' tehdidiyle karşı karşıyadır. İşte bu nedenle NATO da kendini yenilemelidir" diye yazdı.
 
'NATO sıcak noktalarda yok'
 
1960'ların başındaki Küba füze krizinden bu yana küresel istikrara yönelik en büyük tehdidin bu bölgelerdeki istikrarsızlık olduğunu belirten yazar, NATO'nun bu gibi sıcak noktalarda bulunmamasına dikkat çekti.
 
Asmus, kendini yenilemiş bir NATO'nun hala bazı şeyleri değiştirebileceğine işaret ederken, bunlardan birinin Irak olduğunu belirtti.
 
Asmus, "Irak'ın bütünlüğünü sürdürmek için elimizden gelen herşeyi yapmak zorundayız ama ülkenin parçalanabileceği de açık. Bu NATO üyelerini doğrudan etkileyecek, en çok da Türkiye’yi. Bu tehlikeyi azaltmanın en iyi yolu Irak iç savaşının taşmasını önlemek amacıyla NATO'nun Kuzey Irak'a asker sevketme hazırlığına başlamasıdır" diye yazdı.
 
Yazar, NATO'nun daha önce Güney Lübnan'a asker göndermediğini anımsatarak, senaryolar göz önüne alındığında NATO'nun buraya da asker göndermeye hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.
 
Asmus, ittifakın ayrıca Ortadoğu'da siyasi diyaloglarını genişletmesi gerektiğini de vurguladı. Yazar, "Batı İran'ın nükleer amaçlarını engellemeye çalışırken bile NATO'nun Körfez ülkeleri ve İsrail ile ilişkilerini derinleştirmesi gerekir. 10 yıl önceki Balkan etnik temizliği NATO'yu nasıl canlandırdıysa bugün Darfur'da yaşanan korkunç durum da aynı şeyi yapmalıydı" diye yazdı.

CNNTurk



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,069 µs