neden çekiniyor? | " /> neden çekiniyor? | "/>

En Sıcak Konular

Suudiler neden çekiniyor?

30 Eylül 2009 16:15 tsi
Suudiler neden çekiniyor? Suudi Arabistan'dan Moskova'ya: İran'a S-300 satma

Rusya'nın İran'a satışını gerçekleştirdiği, henüz sevkıyatını yapmadığı S-300 füze savunma sistemine, ABD ve İsrail'den sonra bir tepki de Suudi Arabistan'dan geldi. The Financial Times'in haberine göre, Suudi Arabistan Moskova'dan İran'a S-300 füze savunma sistemi satmamasını istedi.

Gazeteye konuşan diplomatik kaynaklar, Suudi Arabistan tarafının bu konuda Rusya'nın güvencesini almaya çalıştığını, ayrıca kendisinin de yeni Rus silahı almayı planladığını belirtti. Gazete, "Suudi Arabistan'ın en az iki milyar dolar, belki de yedi milyar dolarlık silah alacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda S-400 tipli yeni füze sistemi de sevk edilebilir. Bu silah ise Amerikan Patriot füze sisteminin benzeri sayılıyor." denildi.

Gazeteye göre, Suudi Arabistan'ın dışında bazı Ortadoğu ülkeleri de Moskova'nın İran'a S-300 füzesi satmaması için baskı uyguluyor. ABD Başkanı Barack Obama, temmuz ayında Moskova'ya yaptığı ziyarette de Kremlin'den konuyla ilgili teminat almaya çalışmıştı.

SUUDİ ARABİSTAN, İRAN'A YÖNELİK SEVKİYATI BOZMAK İÇİN MOSKOVA'DAN SİLAH ALIYOR

Gazetenin yorumuna göre, S-400 gibi füze sistemleri sayesinde İran'ın savunma gücü artabilir ve dolayısıyla nükleer silahın hazırlanacağı iddia edilen tesislerin havadan vurulmasını zorlaştırabilir. Gazeteye konuşan Rusya Stratejik Analizler ve Teknoloji Merkezi Başkanı Ruslan Puhov, Suudi Arabistan'ın Moskova'dan silah alımıyla ilgili sözleşmenin amacının, Kremlin'in İran'la yaptığı anlaşmayı bozmak olduğunu belirtti.

Puhov, "ABD'nin bu konudaki baskısı kamçı anlamına geliyorsa, bu durumda Suudi Arabistan'la yapılan dev sözleşme bir tatlı kurabiye gibi. Basına göre sözleşmenin tutarı iki milyar dolar, ama bu rakam yedi milyar dolar." dedi.

İran ise Rusya'dan beş S-300 füze sistemi aldı, bunun da fiyatı 750 milyon-bir milyar dolar arası. Puhov, "Hepimiz iyi biliyoruz ki, Suudi Arabistan kendisini desteklesin diye rüşvet niteliğinde silah satın alıyor. Ama bir taraftan da şayet eğer Moskova İran'la yaptığı silah sözleşmesini yerine yetirmekten vazgeçerse, bu Rusya'nın dünya silah piyasasındaki itibarını sarsar." şeklinde konuştu.

RUS UZMAN: MOSKOVA, İRAN'A SİLAH SATMAYACAĞI HUSUSUNDA ABD'YE GARANTİ VERDİ

Russia in Global Affairs dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fyodr Lukyanov'a göre ise ABD'nin Doğu Avrupa'da füze kalkanı sistemi yerleştirilmesine ilişkin planından vazgeçmesi karşılığında, Moskova da muhtemelen bazı konularda geri adım atacak. Rus uzman, "Büyük bir olasılıkla Rusya, İran'a yönelik S-300 sözleşmesini yerine getirmeyeceği hususunda gayrı resmi bir şekilde ABD'ye garanti verdi." dedi.

Amerikan gazetesine göre, ayrıca Suudi Arabistan Rusya'dan S-400 dahil yeni silahlar almakla Batılı silah tüccarlarına da şöyle bir imada da bulunacak: Bizim başka alternatifimiz de var.

Cihan



Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,732 µs