İtibarımız ve ağırlığımız artıyor | " /> İtibarımız ve ağırlığımız artıyor | "/>

En Sıcak Konular

İtibarımız ve ağırlığımız artıyor

30 Eylül 2009 15:53 tsi
İtibarımız ve ağırlığımız artıyor "Memnuniyetle gördük ki dış politikada attığımız sağlam ve geniş ufuklu adımlar, Türkiye'nin dünyadaki itibarını ve ağırlığını her geçen gün artırıyor."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülke olarak hiç kimseye karşı, hiçbir önyargı, komplekslerinin bulunmadığını, dünyadaki hiçbir ülkeye de kapılarının kapalı olmadığını söyledi.

Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasında henüz çözülmemiş bazı sorunlarımız olduğunu belirterek, "Ancak bunların da, iyi niyet temelinde çözülebilir meseleler olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Başbakan Erdoğan, ulusa sesleniş konuşmasında, izledikleri dış politika konularında değerlendirmede bulundu.

Erdoğan, Türkiye'nin sadece iç meselelerinde değil, dış dünyayla ilişkilerinde de bir tazelenme ve değişim içinde olduğunu belirterek, hükümet olarak dış meselelere çok önemli bir yer ayırdıklarını ifade etti.

Erdoğan, daha aktif, meselelerini çözme iradesi gösteren, barıştan yana bir dış politika stratejisi geliştirmek noktasında daima kararlı bir tutum içinde olduklarına işaret ederek, şunları söyledi: "Türkiye bu kararlılıkla, çözümsüzlükleri çözüm gibi göstermeye yeltenen köhnemiş zihniyetleri bertaraf ederek, yıllardır çözemediği pek çok meselesini hal yoluna koydu. Bunların başında da komşularımızla ilişkilerimizi iyileştirme yolunda aldığımız mesafeler geliyor."


KOMŞULARIMIZLA İYİ İLİŞKİLER İÇİNDEYİZ

Erdoğan, yıllar yılı Türkiye'nin dış politika gündemindeki en önemli meselelerin komşularıyla yaşadığı sıkıntılarla ilgili olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin bir kısmıyla tarihi ortak bağlara da sahip olduğu komşularıyla bu mesafeli hali, ne bizim, ne komşu ülkelerin, ne bölgemizin menfaatine bir durumdu. Bu tabloyu değiştirmeyi ve komşularımızla problemlerimizi çözüme bağlayarak iyi ilişkiler geliştirmeyi öncelikli görevimiz saydık. Şunu mutlulukla ifade etmeliyim ki kararlılıkla attığımız bu dostluk adımları komşularımızdan da karşılık gördü ve bugün çevremizdeki bütün ülkelerle geçmişle kıyaslanmayacak bir dostluk ilişkisi içindeyiz. Bugün, hem ikili ilişkilerde, hem de bölgesel ve küresel meselelerde, karşılıklı iş ve güç birliği imkânlarını en üst seviyeye çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ticari ve kültürel bağlarımızı olabildiğince güçlendiriyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin komşularıyla ilişkisine en güzel örneğinin Suriye ile yaşananlar olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Suriye Devlet Başkanı Sayın Beşşar Esad ile evvelki hafta İstanbul'daki buluşmamızda Suriye ile Türkiye arasında vizelerin kaldırıldığını birlikte açıkladık, bu mutluluğu birlikte yaşadık. Ortak bir tarihe, zengin kültürel bağlara sahip olan, birbirine akraba olan, komşu olan, geleceğe dönük menfaatleri de aynı olan bu iki dost ülkeye yakışan da buydu. İnşallah Suriye ile ilişkilerimiz bundan böyle çok daha güzel seviyelere gelecek, halklarımız arasındaki kaynaşma da hızlanacaktır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bölgesinde sevilen, güçlü, ağırlığı, itibarı olan bir ülke olmasının dünyadaki önemini de doğrudan artırdığını kaydeden Erdoğan, "Kıbrıs meselesinde Türkiye son yıllarda dünyanın da kabul ettiği gibi daima çözümden yana olan, yapıcı olan taraf konumundadır, bu tutumumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.


ERMENİSTAN'LA SORUNLAR İYİ NİYETLE ÇÖZÜLEBİLİR

Erdoğan, ülke olarak, hiç kimseye karşı, hiçbir önyargı, komplekslerinin bulunmadığını, dünyadaki hiçbir ülkeye de kapılarının kapalı olmadığının altını çizdi.

Türkiye ile Ermenistan arasında henüz çözülmemiş bazı sorunlarımız olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Ancak bunların da, iyi niyet temelinde çözülebilir meseleler olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede, Ermenistan ile imzalanacak olan protokol önemli bir aşamaya işaret etmektedir. Bildiğiniz gibi, bu protokol ancak TBMM'nin onayı ile geçerlilik kazanacak olan bir protokoldür. İki ülke arasındaki meseleleri çözmek ve ilişkilerimizi iki komşu ülkeye yakışır bir çizgiye çekebilmek için bu temaslarımızı sürdüreceğiz. Bu temaslarımız sırasında elbette dostumuz ve kardeşimiz Azerbaycan halkının menfaatlerini de en az kendi menfaatlerimiz kadar korumaya özen gösteriyoruz. İnanıyorum ki bu süreç, hem Türkiye, hem Ermenistan, hem de Azerbaycan için mutlu bir sona bağlanacak; adeta kangrene dönüşmüş bu mesele de ortadan kalkmış olacaktır. Bunun için, önceliklerimizi ve vazgeçilmezlerimizi titizlikle koruyarak barışçı ve dostane adımlarımızı sürdüreceğiz."

Erdoğan, Türkiye, Kafkasya'da, Ortadoğu'da ve Balkanlar'da doğrudan tarafı olsun ya da olmasın bütün meselelerin çözümüne katkı sağlamak üzere en üst seviyede çabalarını sürdürdüğünü aktardı.

Erdoğan, "Bu sadece bizim dış politika rotamızın değil, aynı zamanda Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde ulaştığı ağırlığın ve önemin de bir gereğidir." dedi.

BM Genel Kurulu'na katılmak için gittiği ABD'de yaptığı temaslarla ilgili de bilgi veren Erdoğan, "Memnuniyetle gördük ki dış politikada attığımız sağlam ve geniş ufuklu adımlar, Türkiye'nin dünyadaki itibarını ve ağırlığını her geçen gün artırıyor." Açıklamasını yaptı.

Cihan



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,771 µs