En Sıcak Konular

TMO: Türkiye'nin buğday üretimi ihtiyacını karşılıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Türkiye'nin, buğday üretiminde dünyada 8. sırada olduğunu belirterek, “Türkiye, buğday üretiminde, ihtiyacını karşılayabilen bir ülke” dedi.

Kemaloğlu, Edirne'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin buğday ihtiyacının karşılanmasında bir sorun olmadığını, kuraklık ve küresel ısınma gibi etkenlerin gündeme gelmesiyle tedirginlik yaşandığını söyledi. TMO'nun piyasaları takip ettiğini ve kimsenin tedirgin olmasına gerek olmadığını bildiren Kemaloğlu, Türkiye'de, çok önem verdikleri lisanslı depoculuğu yaşama geçireceklerini belirtti. Hedeflerinin yılda 1 milyon ton kapasiteli depo yaptırmak olduğunu ifade eden Kemaloğlu, “Lisanslı depoculuğa geçilmesiyle borsalarda kamyon hareketlerinden ziyade kamyondaki ürünleri temsil eden kağıtların, belgelerin hareket etmesi gerekiyor. Bu üretici için (kredi, avans ve uygun şartlarda depolama) demek. Sanayici ve tüccar da standart ürünü 12 ay bulabilecek” dedi.

TÜRKİYE'NİN BUĞDAY ÜRETİMİ

Türkiye'nin olağanüstü kuraklık yılları dışında buğday ithalatının söz konusu olmadığını bildiren Kemaloğlu, “Türkiye genel olarak buğdayda ihracatçı konumda. Yıllar itibarıyla fazlalıkları da olmuştur. Türkiye, buğday üretiminde, ihtiyacını karşılayabilen bir ülke” dedi.

Küresel ısınmanın abartıldığını savunan Kemaloğlu, şunları kaydetti: “Bu ısınma 2007-2008 hasat dönemini ilgilendiriyor. Şu anda piyasadaki stokları ilgilendiren bir şey değil. Türkiye 2006 yılı üretimini yaptı. 20 milyon ton buğday üretti. Bu piyasanın 18 milyon ton civarında bir tüketimi var. Dolayısıyla hasada kadar Türkiye, buğdayını üretmiş demek. 2007 yılı hasadını değerlendirmek için Mart ve Nisan yağışlarını görmemiz gerekiyor. Şu anda Trakya bölgesinde hiçbir sıkıntı yok.”

LİSANSLI DEPOCULUK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı da, lisanslı depoculukla ilgili TOBB ve TMO'nun ortaklığıyla bir şirket kurularak, lisanslı depoculuğa başlanacağını belirtti.

Türkiye'de buğdayda birtakım spekülasyonlar yaratıldığını ifade eden Yardımcı, Türkiye'nin buğday açısından herhangi sıkıntısının olmadığını ve hasada kadar ülkenin ihtiyacı olan buğdayın bulunduğunu bildirdi.


hürriyet



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,501 µs