En Sıcak Konular

30 Eylül 2009 13:22 tsi
Müslümanlar bu Yahudi'nin arkasında duracak mı?

iyibilgi Ankara

İsrail’in en sinirlendiği kişiler listesinde onun ismi muhtemelen ilk sırada duruyor. Üstelik bir Yahudi ve İsrail’le iyi ilişkileri bulunan biri olmasına rağmen.

J.R. Goldstone veya şaka yollu Türkçe ismiyle “Bay Altıntaş”, Birleşmiş Milletler Müfettişi olarak bir rapor yazdı ve Tel Aviv’i Gazze olayları yüzünden resmen “savaş suçu” işlemekle itham etti.

Bunun İsrail için ne anlama geldiğini söylemeye gerek yok. Böylece, bir süredir-ki bir çok uzman bunu Obama ile bağlantılıyor-tartışılan İsrail’in uluslararası arenadaki dokunulmazlığına “neredeyse” halel gelmek üzere!


 


Goldstone, zamanında Güney Afrika’da yüksek mahkeme yargıçlığı ve Ruanda’da Yugoslavya için kurulan uluslararası mahkemede başsavcılık yapmış bir isim.

Gazze olaylarını BM adına incelemek üzere dört kişilik bir heyetin başında o vardı. Uzun ve detaylı çalışmalardan sonra-ki İsrail bir çoğunu engellemeye çalıştı-İsrail’e bir fatura çıkardı. Bu konuda Hamas’ın da işlemiş olduğuna inandığı suçları raporuna ekledi.

Tavuk katliamı!

575 sayfalık rapor inanılmaz bilgiler içeriyor. Rapor İsrail’in tavukları bile buldozerlerle katlettiğini söylüyor. Gazze’de 21 bin tavuk böyle öldürülmüş.

Bu bilgiyi özellikle aktarmamazın nedeni şu: raporun iddiasına göre İsrail, sivil hayatı yok etmeye çalışmış. Bunun içinde yumurta verecek tavukları öldürmüş, kanalizasyonları havaya uçurmuş, su kuyularını yok etmiş vb.

Haliyle komisyon şu sonuca varmış: “İsrail’in saldırı amacı; ‘sivil nüfusu cezalandırmak, aşağılamak ve terörize etmek, bağımlılık ve kırılganlık hissi dayatmak.”

İsrail bunu umursar mı?

Raporun tespitleri böyle ama amacı ne? Rapor, tarafların altı ay içinde belgelenmiş bu iddialara yanıt vermesini ve sorumluların iç soruşturmalara tabi tutulmalarını istiyor.

Yapmazlarsa, Türkiye’nin de içinde bulunduğu BM Güvenlik Konseyi dosyayı “Uluslararası Ceza Mahkemesi”ne göndersin deniyor.

İsrail ise raporun böyle çıkacağını önceden sezmişti ve hem raporu hem de yazanların itibarını düşürmek için ağır saldırılar başlattı. BMGK üyeleri ve ABD yetkililerini araya sokmaya, onları ikna etmeye uğraştı, hala uğraşıyor.

Aslında olması gereken ABD’nin ve bu örnekte özellikle Obama’nın, İsrail’in yıllardır ve yıllardır sürdürdüğü hukuk tanımazlık konusundaki inadını kırmaları.

İsrail’in hep bilinen bu tutumu, uzun süredir uluslararası hukukun saygınlığını aşındırıyor.

Tabii bölgenin tüm ülkeleri de JR raporunun soğutulmasına izin vermemeli. Ama en önemlisi İsrail halkının da, hükümetlerinin kendi menfaatlerine davranıp davranmadığını artık düşünmeye başlamaları.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,169 µs