üçüncü ortak Türkiye mi? | " /> üçüncü ortak Türkiye mi? | "/>

En Sıcak Konular

Güney Akım'a üçüncü ortak Türkiye mi?

30 Eylül 2009 12:18 tsi
Güney Akım'a üçüncü ortak Türkiye mi? Batı destekli Nabucco doğalgaz boru hattının rakibi olarak nitelenen Güney Akım doğalgaz boru hattının maliyeti Moskova'yı endişelendiriyor. Kapasitenin yıllık 63 milyar metreküpe çıkarılmasının ardından, projenin uygulama masrafları da 36,5 milyar dolar

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom'la, İtalyan enerji şirketi Eni'nin birlikte yürüttükleri Karadeniz'in altından geçecek proje için üçüncü ortak aranıyor. Kommersant gazetesi üçüncü ortağın Fransız devlet şirketi Electricite de France olabileceğini duyururken, Gazprom Başkanı Aleksey Miller Türkiye ve Romanya'nın da proje ile ilgilendiğini söyledi.

Gazprom Başkanı Miller ve İtalyan Eni şirketi CEO'su Paolo Scaroni bir araya gelerek projeye üçüncü ve daha fazla ortak alınması konusunu müzakere etti. Mayıs ayında ek protokolle işbirliğini geliştirme kararı alan Rus ve İtalyan şirketleri, projenin geçeceği ülkelerle ikili anlaşmalar yapmaya devam ediyor.

Gazprom bugüne kadar Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Avusturya ve Slovenya ile ikili anlaşmalar imzalamış durumda. Son olarak Rusya Başbakanı Vladimir Putin, hattın Karadeniz'de Türkiye karasularından geçmesi ile ilgili Ankara'da anlaşma parafe etti.

Kommersant gazetesi üçüncü ortağın Fransız devlet enerji şirketi Electricite de France olacağını duyurdu. Gazeteye göre Fransız şirkete yüzde 10'luk hisse verilecek.

2015 yılında tamamlanması hedeflenen Güney Akım'la Rusya, Avrupa sevkıyatının yüzde 35'ini gerçekleştirecek. Gazprom Avrupa savkıyatının yüzde 80'ini sorunlu ilişkilerin yaşandığı Ukrayna üzerinden yapıyor.

Cihan



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs