Rusya'ya ihtar | " /> Rusya'ya ihtar | "/>

En Sıcak Konular

Moldova'dan Rusya'ya ihtar

30 Eylül 2009 12:03 tsi
Moldova'dan Rusya'ya ihtar Moldova, Rus askerlerin ülkeden çıkmasını istiyor

Moldova'da yeni iktidara gelen Batı yanlısı hükümet, dondurulmuş sorunlu bölge Transdinyester'de bulunan Rus barış gücü askerlerinin ülkeden çıkmasını istiyor. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri ile Kadife Devrim'in ardından yaşanan sürecin Moldova'da da tekrarlanmasından endişe ediliyor.
Molodova'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Aleksander Kujba yaptığı açıklamada, "Moldova bölgede bulunan yabancı birliklerin tamamen çıkartılması için gerekli çalışmaları başlattı. Transdinyester'e uluslararası barış gücü birliklerinin yerleştirilmesini istiyoruz." dedi.

Moldova'da iktidara gelen yeni Liberal-Demokratik koalisyon hükümeti 5 artı 2 formatında yeni bir barış müzakere grubunun oluşturulmasını istiyor. Kujba'ya göre Batı yanlısı iktidar bölgesel sorunun çözümü için Avrupa Birliği ve ABD'nin de rolünün artırılmasını talep ediyor. 2006 yılından bu yana devam eden barış görüşmelerine Rusya, Ukrayna, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Moldova, Transdinyester ve ABD katılıyor.

Rusça konuşan halkların yaşadığı Transdinyester bölgesi 1992 yılından bu yana uygulamada bağımsız olarak hareket ediyor. Rusya'nın o tarihten bu yana sınır bölgesinde 15 ayrı noktada barış gücü askerleri bulunuyor. Transdinyester'in bağımsızlığı henüz hiç bir ülke tarafından tanınmadı.

Moldova parlamentosu geçen hafta Liberal Demokrat Parti lideri Vlad Filat'ın başbakanlığını onayladı. Filad hükümeti, Moldova'nın Batı ile entegrasyonu, Transdinyester sorununun çözülmesi ve ekonomik krizden çıkışı öncelikli başlıklar olarak belirlemiş durumda. İki dönemdir Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Vladimir Voronin de 11 Eylül'de görevini bıraktı. Moldova Parlamento başkanı Mihail Ghimpu vekil olarak Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürüyor. Moldova'da iktidara gelen yeni yönetim Romanya ile birleşmeyi istiyor.

Cihan



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,590 µs