En Sıcak Konular

'LES', 'ALES' oldu

0 0 0000 00:00 tsi
ÖSYM tarafından yapılan Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), “Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı” (ALES) olarak değiştirildi.

Bu yıldan itibaren yüksek öğretim kurumlarından belirli akademik kadrolara atanmak veya lisansüstü eğitim yapmak isteyen adaylar ALES'e başvuracaklar.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Genel Kurulu, yüksek öğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına atanmak için yapılması gereken sınavla LES'in birleştirilmesine ve yeni sınavın adının “ALES” olmasına karar verildi.

ALES, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere iki kez yapılacak. Sınavda 40'ar sorudan oluşan Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri ile 80 sorudan oluşan sözel testi yer alacak. Testlerde yer alacak soruların niteliği daha önce yapılan LES'te yer alan testlerdeki sorulara benzer olacak.

ALES ile LES arasındaki tek fark, LES'te yer alan 80 soruluk sayısal testin yerine ALES'te 40'ar soruluk Sayısal-1 ve Sayısal-2 testlerinin bulunması.

BAZI AKADEMİK KADROLAR İÇİN DE GEREKLİ

Yüksek öğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ALES'e girme şartı getirildi. Bu kadrolar için 100 üzerinden en az 70 puan almak gerekiyor.

ALES'e katılan adayların sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı ALES puanları hesaplanacak. LES'teki puanlardan farklı olarak, ALES puanlarının en yükseği 100 puan olacak. 2005 ve 2006 yıllarında yapılan LES sınavlarına giren ve aldıkları puanlar halen geçerli olan adayların LES puanlarına karşılık gelen ALES puanlarının nasıl hesaplanacağı daha sonra ÖSYM tarafından açıklanacak.

ALES, 2007 yılı ilkbahar döneminde 22 Nisan Pazar günü 40 merkezde yapılacak. sınava girmek isteyen adaylar, 26 Şubat-5 Mart tarihleri arasında üniversite rektörlüklerine başvurabilecek.
hürriyet
 



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,974 µs