kritik adım | " /> kritik adım | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'dan ekonomide kritik adım

30 Eylül 2009 10:42 tsi
Rusya'dan ekonomide kritik adım Putin, ikinci özelleştirme dönemini başlatıyor.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından dev fabrikalar ve şirketleri oligarklara satarak özelleşen Rusya'da ikinci özelleştirme dönemi başlıyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de katıldığı 'Rusya davet ediyor' isimli yatırım programı ile devlet şirketlerinin özelleştirilmesinde ikinci dönemin startı verildi. Devlet şirketlerinin özelleştirilmesinde temel hedef bütçe açığını kapatmak ve ekonomiyi yeniden canlandırmak. Toplantıda bir konuşma yapan Putin, devletin ekonomiye müdahalesinin tüm yanlışları doğru gösteren hilekar bir illüzyondan ibaret olduğunu söyledi. Rusya'nın kriz öncesinde stratejik sektör olarak belirlediği, enerji, haberleşme ve finans sektöründe özelleştirme sinyali vermesi Rusya ekonomisi için olumlu olarak değerlendirdi.

Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin yaptığı açıklamada, "Rusya hükümeti bazı devlet şirketlerinin hisselerini önümüzdeki yıldan itibaren satmayı planlıyor. Böylece hazineyi yeniden doldurabileceğiz. Ancak hemen kriz ortamında piyasa fiyatlarının altına satmayı planlamıyoruz." dedi.

Bankacılık sektörünün taleplerinin karşılanması, reel sektöre destek sağlanması gibi bir dizi faaliyetin de böylece gerçekleşebileceğini hatırlatan bakan, "Bu iki üç yılı kapsayan uzun vadeli bir perspektifle yapılacak. Buna Rusya'nın ikinci büyük devlet bankası VTB, petrol şirketleri, telekomikasyon ve havacılık endüstrisi dahil." bilgisini verdi.

Yeniden yapılanma çalışmalarını sağlayamayan ve modernizasyon gerçekleştiremeyen şirketlerin özelleştirilmesi ile birlikte inovasyon ve teknolojik gelişim alanında da önemli bir ilerleme sağlanacak. Kudrin, büyük devlet holdinglerinin büyük paketler halinde 3-5 yıl içinde satışının gerçekleştirileceğini belirtti.

Toplantıda bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Elvira Nabiullina, Rosneft'in satışının düşünülmediğini, ancak devlet gemicilik şirketi Sovcomflot'un ve devletin en büyük tarım şirketi Rosagroleasing'in satılacağını kaydetti.

PUTİN: EKONOMİDE DEVLETİN ROLÜ AZALACAK

Ekonomik kriz sonrası Rusya ekonomisinin yeniden canlanması ile ilgili gerçekleştirilecek planları açıklayan Rusya Başbakanı Putin, devletin ekonomideki rolünün azalacağını söyledi. Putin konuşmasında, "Mevcut durum korunabilirse, krizin üstesinden geliriz. Bundan sonra sistematik bir şekilde devletin ekonomideki rolünü giderek azaltacağız. Ne geniş çaplı devletleştirme ne de yönetimsel düzenlemelere ihtiyaç var.

Devletin kaynaklarını sınırsız bir şekilde iş dünyasına aktarılmasından rahatsızlığını dile getiren Putin, "Devlet kaynakları ile piyasada olanlar piyasanın özgür şartlarını unutmuş durumda. Kendileri devletten daha büyük devlet haline geldi. Devletin güçlü olmasının ne kadar aldatıcı bir durum olduğunu tam olarak anladık. Devletin ekonomiye müdahalesi tamamı ile yanlışları doğru gösteren bir illüzyondan ibaret." tespitinde bulundu.

Cihan



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,584 µs