En Sıcak Konular

Doğan'ın vergi cezası SPK'ya gidiyor

30 Eylül 2009 10:33 tsi
Doğan'ın vergi cezası SPK'ya gidiyor Maliye'nin Doğan Grubu'na kestiği 3.8 milyar dolarlık vergi cezası dosyası şimdi de SPK gönderildi. SPK, cezaya konu olan hisse satışında usulsüzlük olup olmadığını inceleyecek.İşte rekor cezada ikinci perde:

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından Doğan Grubu’na kesilen 3.8 milyar liralık vergi cezasının dosyaları ‘işleme konulması’ için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) gönderildi. SPK, Maliye Bakanlığı’nın tespitleri çerçevesinde konuyu Sermaye Piyasaları Kanunu açısından değerlendirecek. Araştırma sonunda hisse satışında bir usulsüzlük olduğu tespit edilirse, Doğan Grubu yöneticileri hakkında SPK hükümleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulması söz konusu olacak.

REKOR CEZADA İKİNCİ PERDE

Maliye Bakanlığı’nın, Doğan Grubu hisselerinin Alman Axel şirketine satışında vergi kaçırıldığı iddiasıyla gruba kestiği rekor cezada, ikinci perde açıldı. Maliye Bakanlığı ile SPK arasında, şirketlerle ilgili yapılan incelemelerde dosya paylaşımı gerçekleştiriliyor. Maliye Bakanlığı, halka açık şirketlerle ilgili yaptığı vergi inceleme dosyalarını da, SPK’ya gönderiyor. Bu çerçevede, Doğan Grubu’na kesilen 3.8 milyar liralık vergi cezası ile ilgili dosyalar da SPK’ya işleme konulması için gönderildi. Maliye Bakanlığı, grubun hisselerinin satışında usulsüzlük yapıldığına yönelik tespitlerde bulunmuştu. Bu tespitler şimdi SPK uzmanları tarafından da değerlendirilerek, hisse satışında usulsüzlük yapılıp yapılmadığı kesinleştirilecek. 

KÜÇÜK YATIRIMCININ HAKLARI

SPK uzmanları, hisse satışını Sermaye Piyasası Kanunu’na uygun olup olmadığı açısından değerlendirecek. Ayrıca hisse satış sırasındaki işlemler nedeniyle, küçük yatırımcının zarara uğrayıp uğramadığına da bakılacak. Gruptan da konuyla ilgili savunma istenecek. Tüm bu işlemlerin ardından grubun hisse satışında, Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine aykırı hareket ettiği tespit edilirse, grup yöneticilerine ceza verilmesi gündeme gelecek. SPK, kağıt kaçakçılığı ile ilgili inceleme çerçevesinde Doğan Grubu yöneticileri hakkında geçtiğimiz hafta ikinci kez suç duyurusunda bulunmuştu. SPK’nın aynı konuda ikinci kez suç duyurusunda bulunmasında, suç duyurusunun yanlış maddeden yapılması etkili oldu. SPK daha önceki suç duyurusunu TCK hükümleri doğrultusunda yapmış savcılık da dosya hakkında takipsizlik kararı vermişti. İkinci suç duyurusu ise Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan hükümlere göre yapıldı. 

Gazetesi yazdı hissesi yükseldi

Doğan Grubu’nun borsadaki şirketlerinin hisselerinde yaşanan düşüş dün yerini yükselişe bıraktı. Doğan Yayın hisseleri yüzde 4.81, Doğan Holding  yüzde 2.78, Hürriyet Gazetecilik hisseleri ise yüzde 7.38 yükseldi.  Şirketlerin hisselerinin yükselişine neden olarak net bir cevap olmadığını söyleyen analistler, basında çıkan bazı haberlerin etkisinin olabileceğini kaydettiler. Analistlere göre, Doğan Grubu’na ait bir gazetede yer alan haber sonrası Maliye’nin istediği 4.8 milyarlık teminat için yürütmeyi durdurma kararı alınabileceği algısı yaratılmış olabilir.

Star

 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs