boyun eğmeyen adam | " /> boyun eğmeyen adam | "/>

En Sıcak Konular

Teröre boyun eğmeyen adam

30 Eylül 2009 09:38 tsi
Teröre boyun eğmeyen adam "Yıllarca cezaevinde yattı, hapiste bir kaç defa zehirlendi. Bunlar vücudunda ağır tahribatlar yaptı. Ama bütün sıkıntılara rağmen teröre boyun eğmedi."

Aziz İstegün / Zaman

Teröre boyun eğmeyen adam

Abdülmelik Fırat'ı 1990'lı yılların ikinci yarısında İstanbul'da tanıdım. Cezaevine konmuş, daha sonra mahkemeye çıkarılırken ellerine, ayaklarına zincir vurulmuştu.

Maksat rencide etmekti. Bunu yapanlar, toplumun önemli bir kısmının gönlünde derin yaralar açtıklarının farkında değildi.

Ardından tahliye edildi ama evine gidecek halde değildi. Hastaneye yatırıldı. Kendisini ziyaret ettiğimde Doğu ve Güneydoğu'dan onlarca insanın da ziyarete geldiğine şahit oldum. Aradan yıllar geçti. Yalova'daki evinde de ziyaret ettim. Evin salonunda genişce bir koltuğu vardı. Koltuğun sağ üst tarafında ise takkesi duruyordu. Az ileride seccade serili, ucu kıvrıktı. Yanındaki sehpanın üstünde Kur'an-ı Kerim ve bazı Arapça kitaplar vardı. Ailesinin geneli gibi mütedeyyin bir insandı.

1925 yılında Diyarbakır'da idam edilen Şeyh Sait'in torunu olan Abdülmelik Fırat'ın Yalova'da ikamet etme gerekçesi de ilginçti. Anlattığına göre cezaevinden çıktıktan sonra Erzurum'a gitmek istemiş. Ancak kendisini ziyaret eden bir emniyet müdürü, "Ankara'nın doğusuna geçerseniz can güvenliğinizi sağlayamayız." demiş. Bu ikaz (!) üzerine Ankara'nın batısında kalmıştı. Bir akrabasının yardım ve tavsiyesi üzerine Yalova'ya gelmişti. Ne tesadüf ki, buradaki evi de neredeyse emniyetle karşı karşıya idi.

Abdülmelik Fırat hayatı boyunca Kürt kimliğinin altını çizdi, bu yolda mücadele etti ve ağır bedeller ödedi. Yıllarca cezaevinde yattı, hapiste bir kaç defa zehirlendi. Bunlar vücudunda ağır tahribatlar yaptı. Ama bütün sıkıntılara rağmen teröre boyun eğmedi. PKK'yı en sert şekilde eleştirdi. Aksiyon dergisinden Emin Akdağ'a verdiği mülakatta, "PKK provokasyon örgütüdür." dedi. Derin devletle teması olan PKK'nın en büyük zararı Kürtlere verdiğini, binlerce eğitimli Kürt gencinin ölümüne sebep olduğunu savundu. Belki PKK'ya yeşil ışık yaksa, bazı kesimler tarafından el üstünde tutulabilirdi. Tehditlere rağmen bunu yapmadı. Yaklaşık 50 yıl legal, meşru zeminde siyaset yapmaktan vazgeçmedi.

Fırat'ın siyasete giriş hikayesi de ilginçtir. 1957'de Adnan Menderes'in talebi üzerine daha 23 yaşındayken milletvekili seçilir. Mahkeme kararıyla yaşını 30'a çıkarıp Erzurum'dan Meclis'e girer. Bir gün kuliste otururken söz satrançtan açılır. Abdülmelik Fırat'ın bu konudaki merakını gören bir vekil, "İsmet Paşa da iyi satranç oynar. Bir gün maç yapın." teklifinde bulunur. Ve bir süre sonra İsmet Paşa ile satranç tahtasının başına karşı karşıya gelirler. Genç vekile mağlup olan İsmet Paşa sorar:

- Nerede öğrendiniz bunu?

- Sayenizde efendim

- Nasıl yani?

- Dedemin idamından sonraki yıllarda, bizi Trakya'da, orman içinde bir yere sürgüne gönderdiniz. Dışarı çıkmamız yasaktı. Biz de evde birbirimizle oynayarak satrancı geliştirdik.

- Senin deden kim ki?

- Şeyh Sait.



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,801 µs