el konulur mu? | " /> el konulur mu? | "/>

En Sıcak Konular

Doğan hisselerine de el konulur mu?

30 Eylül 2009 08:02 tsi
Doğan hisselerine de el konulur mu? "Doğan Grubu hisselerine, küçük büyük yatırımcı demeden bir bütün olarak el konulabilir. Yani ortada ne Doğan Şirketler Grubu hisseleri kalır, ne Hürriyet ne Milliyet, ne de Doğan Gazetecilik hisseleri. "

İbrahim Kahveci / Yeni Şafak

Borsada Doğan hisselerine de el konulur mu?

Halka açık şirketlerde küçük yatırımcı hakları maalesef ülkemizde büyük sorun olmaya devam ediyor. Sermaye piyasamızın geçmişinin küçük ortaklar açısından kara lekelerle dolu olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ki son yedi yılda ekonomik rekorlar kıran ülkemizde, yatırımcı sayısı gibi sermaye piyasamızın temel taşları eriyip durdu.

Son iki gün bir konuyu gündeme taşıyorum. Doğan Grubuna kesilen vergi cezalarının yatırımcılar açısından sonucu ne olabilir? Ortada net bir somut bilgi yok. Sadece olasılıklar çerçevesinde tartışmalar yapılıyor.

Dün iki olasılığa dikkat çektim. Bu olasılıklardan biri çok önemliydi: Doğan Grubu şirketleri yeni 4,8 milyar liralık teminatı karşılayamaz ve vergi idaresi hacizle icraya çıkabilir. Bu olasılık ne anlam ifade ediyor?

Doğan Grubu hisselerine, küçük büyük yatırımcı demeden bir bütün olarak el konulabilir. Yani ortada ne Doğan Şirketler Grubu hisseleri kalır, ne Hürriyet ne Milliyet, ne de Doğan Gazetecilik hisseleri. Küçük yatırımcının elinde bulunan Doğan Grubu'na ait hisse senetleri bir anda sıfır değere yani vergi idaresine geçebilir.

Dün bu olasılığı detaylı bir şekilde burada aktardık. Ama dün yine gördük ki Doğan Grubu hissedarları oldukça cesurmuş ve hisseler borsanın da oldukça üzerinde yükselişler yaşadı. Kim neye, nasıl güveniyor bilmiyorum. Ama ben konu hakkındaki uzmanlarla sürdürdüğüm bilgi alış-verişinde bu yaklaşımımın oldukça ilgi çekici olduğunu anladım.

Açıkçası ben bu olasılığa karşı bu fikirde de değilim. Bir adam düşünün, şirket kuruyorsunuz ve şirketin büyük ortağı, şirket üzerinden vergi kaçırmışsa yönetime hiç pay verilmeyen küçük ortak ne yapacak? Mesela derhal büyük ortağa güvenmeyip ona ortak olmasaydı diyenler çıkıyor.

Peki, o zaman bomba sorumuzu soralım. Madem bu adamlara güvenilmeyecek neden DEVLET, yani SPK bu adamlara şirketlerini halka satma izni verdi. SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) önüne gelen adamın şirket hisselerini halka satmasında ne gibi bir kriter gözetti? Bu soruyu soruyorum, çünkü geçmişte banka hortumcuları ile servetini kaybeden küçük hissedarlara TMSF tarafından "almasaydınız bu üçkâğıtçıların hisselerini" şeklinde bir yaklaşım görmüştük.

Devlet izin verirken sorun yok.

Devlet el koyarken sorun yok.

Ama millet alınca "almasaydınız" denilir mi?

Şimdi Aydın Doğan ve grup şirketlerine ortak olan küçük ortaklar vergi cezaları karşısında ne yapacaklar? Vergi idaresi Doğan Holding'den başlayıp Hürriyet gibi tüm şirketlere el koyarak vergisini tahsil yolunu tercih ederse bu hissedarlar ne yapacak? Elinde beş para kalmamış birisine "bizi sen batırdın" diye dava mı açacaklar?

O zaman açsalar ne olur ki…

Burada küçük yatırımcılar açısından ciddi bir risk olduğunu açıklanan bilgilerden görüyoruz. Doğan Grubu vergi cezaları açısından sadece vergi idaresine değil aynı zamanda bu cezalar nedeniyle zarar eden küçük ortaklarına karşı da bir sorumluluk taşıyor.

Öyle görülüyor ki sistemin kilidi vergi idaresinden daha çok SPK'nın elinde olacak. Eğer ortada suçun şahsiliği gibi bir kavram ve sorumsuz küçük ortakların mağduriyeti gibi açılımlar olacaksa şahsi varlıklar teminat ve haciz açısından öne çıkacaktır.

Aksi halde cezanın tüzel kişiliğe kesilmesi nedeniyle vergi idaresinin küçük ortakmış gibi bir kavrama bakmadan borsadaki hisselere de el koyması mümkün olabilecektir.

Burada bir noktaya daha dikkat çekmek gerekiyor. Hisselerin değeri ve net bilgi akışı açısından SPK'nın sorumluluğunu "küçük yatırımcı hakkını korumak" noktasında yerine getirmesi gerekmektedir. Vergi idaresinden ve/veya Doğan Grubu'ndan küçük yatırımcının durumunu açıklayacak bilgi akışı bir an önce sağlamalıdır. Aksi halde oldu-bitti ile bu işlerin çözülmesini beklemek büyük bir belirsizlik oluşturacaktır.

Bazılarının bulanık suları sevdiğini borsa işlemlerinden yine SPK'nın bulabileceğini düşünüyoruz.



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,620 µs