Kryptos neyin simgesi? | " /> Kryptos neyin simgesi? | "/>

En Sıcak Konular

Kryptos neyin simgesi?

29 Eylül 2009 19:30 tsi
Kryptos neyin simgesi? CIA merkezinin bahçesindeki ünlü kitabe 'Kryptos'un sırrı çözülüyor mu?

Kryptos; CIAnin Amerikadaki merkezinin bahçesinde yapılmış, üzerinde şifreli yüzlerce harf bulunduran bir kitabe. 'Kryptos'un şifresi, 'çözülemezliği' ile kafa karıştırmaya devam ediyor.

Kryptos, 1990 yılında bakır, granit ve ahşap kullanılarak yapıldı.  Jim Sanborn adlı heykeltıraş tarafından yapılan Kryptos`un sırrını, sadece üç kişinin bildiği söyleniyor. Bunlar, Jim Sanborn ve ona şifreleme teknikleri hakkında yardım eden CIA analisti Ed Scheidt ile eski CIA yöneticisi William Webster.
 
Kryptos’un dört ana levhasından üçünün çözüldüğü söyleniyor. Sorun, hala deşifre edilmemiş dördüncü kısımda. Çözdüğünü söyleyenlerin iddiasına göre, bu bölümler bir şiir, Tutankamon'un mezarına atıfta bulunan sözler ve CIA'in merkezinin harita koordinatlarından oluşuyor. Fakat iş bu şifreleri çözmekle de bitmiyor. Çünkü ortaya çıkan çözüm de şifreli.
 
CIA'in efsanevi kitabesi 'Kryptos' yine gündemde olmasının sebebi ise Dan Brown’un "The Lost Symbol” (Kayıp Sembol) isimli yeni romanı.  Kitabe'nin çözülmüş bir bölümünde geçen “Orada bir yerde gömülü” ifadesinin ‘Kayıp Sembol’ü işaret ettiği iddia ediliyor. ‘Kayıp Sembol’ün CIA`nin bahçesine gömülmüş gizli bir şey olduğu belirtiliyor.  Brown ise şu iddiayı ortaya atıyor: “20 yıllık belge, 20 yıllık gizemin cevaplarını içeriyor”
 
İşte bu belgenin 1991 yılında eski CIA yöneticisi William Webster’a veridiğini CIA yetkilileri de doğruluyor.  Uzmanlar burada bu kez bahçenin bir yerinde gömülü olduğu iddia edilen ‘Kayıp Sembol’e dikkatleri çekerek bu belgenin okunabilmesinin gömülü olan bu şeyle mümkün olabileceğini iddia ediyor.



Bu haber 1,137 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,634 µs