En Sıcak Konular

Doğu Karadeniz bembeyaz

29 Eylül 2009 19:01 tsi
Yaylalarda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı...

Doğu Karadeniz Bölgesi'ni etkisi alan kar yağışı nedeniyle Gümüşhane'nin Kürtün İlçesi'ndeki 90 yaylada hayvanlarıyla birlikte mahsur kalan vatandaşlar, Özel İdare ve Kürtün Belediyesi ekiplerinin çalışmalarıyla beyaz esaretten kurtarılıyor. Şu ana kadar 60 yaylaya ulaşıldı, 30 yaylaya ulaşma çalışmaları ise sürüyor. Diğer kamu kurumlarından araç takviyesinin yapılmadığı çalışmalarda sağlık ekibi de bulundurulmaması tepki çekti.

GRUP YOLLARI AÇILDI
Önceki geceden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Gümüşhane'nin Kürtün İlçesi'nde kapanan 137 yayla yolunun ulaşıma açılması için harekete geçen ekipler, öncelikli olarak yaylacıların bulunduğu 90 yaylaya ulaşımı sağlayan grup yollarını açma çalışmalarına başladı. Özel İdare ve Kürtün Belediyesi'ne ait ekip ve araçlarla dünden itibaren yürütülen çalışmalarda 60 yaylanın yolu açıldı. Kar kalınlığının tipi nedeniyle yer yer 2 metreye ulaştığı yolları açıldı fakat bu yaylalara ancak arazili araçlarla ulaşılabiliyor.

BEYAZ ESARET BİTTİ
Yolların açılmasıyla birlikte iki günlük beyaz esaretten kurtulan yaylacılar, hayvanlarıyla birlikte dönüşe geçti. Kürtün ilçe merkezine 29 kilometre uzaklıktaki Güvende Yaylası'na yol açan ekiplerle birlikte AHT ekibi de ulaştı. Soğuk havada iki gündür donma tehlikesi geçiren hayvanlarıyla birlikte çaresizlik içinde bekleyen 40 yaylacıya, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat ekmek dağıttı. Yayladaki vatandaşların bazılarının evlerinde yakacak olmadığı için kahvehanede toplandıkları gözlendi. Güvende yaylasının yolunu açan ekipler daha sonra, hamile bir kadının bulunduğu öğrenilen 2 bin rakımlı Küçüklüyurt obasının yolunu açabilmek için hareke geçti.

VATANDAŞ İSYAN ETTİ
Sadece Özel İdare ve Kürtün Belediye ekiplerinin yürüttüğü yol açma çalışmalarına diğer kamu kurumlarından araç takviyesi yapılmaması ve hatta yol açma ekiplerine acil durum olasılığı göz önüne alınarak sağlık ekibinin bile eşlik etmemesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Kürtün'ün 2 bin 200 rakımlı Alistra Yaylası'nda mahsur kalan Ahmet Civil, telefonla görüştüğü AHT muhabirine, "İki gündür buradayız. Evlerimizden dışarı çıkamıyoruz. Yaklaşık 60 kişi mahsur kaldık. Yaylada yaklaşık 600 küçükbaş, 50 büyükbaş hayvan var. Donma tehlikesi geçiriyorlar. Tipi nedeniyle kar yüksekliği yer yer 3 metreyi buluyor. Telefonla ulaştığımız yetkililer bize, 'yürüyerek anayola inin' diyorlar. Anayola ulaşmak için birkaç kilometre yürümek zorundayız. Bu karda nasıl yürüyelim? Sanıyorum Sayın Vali ve Kaymakam, buralarda mahsur kalan insanların da kendileri gibi sıcak kalorifer başında oturduğunu sanıyorlar. Böyle sorumsuzluk olmaz" dedi.

OBALARA ULAŞILAMADI
Kazıkbeli Yaylası'nda bulunan Dursun Kelleci de, yol açma çalışmalarının yeterli olmadığını belirterek, "Yaylaların uzağında obalar var. Aksu, Gölönü ve Dikme obalarına ulaşılamadı. Orada mahsur kalan insanların durumunu bilmiyoruz. Grup yolunun açılmış olması yeterli değil. Obalarda yaşlılar ve çocuklar var. Açılan yola ulaşabilmeleri için iki metre karda kilometrelerce yürümeleri gerekiyor. Bu mümkün değil" diye konuştu.

BAŞKAN: ÇALIŞIYORUZ
Yol açma çalışmalarını bizzat yürüten Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat ise, ellerindeki imkanları seferber ederek tüm yaylalara ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, "Toplam 137 yayla yolu kapalıydı fakat bunlardan sadece 90 yaylada vatandaşlarımız bulunuyordu. Hepsine ulaşabilmek için iki gündür var gücümüzle çalışıyoruz. 60 yaylanın yolu açıldı. Diğerlerinin de bir an evvel açılması için çalışmalarımız sürüyor. Bu yaylalarımızda şu ana kadar hasta olan veya acil bir sağlık sorunu bulunan vatandaşımız yok" dedi. Öte yandan Kürtün Kaymakam Vekili Şafak Gürçam da, yol açma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirterek, yüksek kesimlerde bulunan Sağmaz, Beytarla, Tilkicek, Akçal ve Yaylalı köy yollarını açma çalışmalarına başlandığını söyledi.

VALİ: ZAAFİYETİMİZ YOK
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, yol açma çalışmalarında herhangi bir zaafiyet olmadığını vurgulayarak, "Toplam 8 ekiple çalışmalarımız sürüyor. Yayla yollarındaki çalışmalarda her araç kullanılamıyor. Güçlü araçlar kullanıyoruz. Ayrıca yolları bilen ekiplerin çalışması gerekiyor, çünkü can güvenliğini de düşünmek zorundayız. Kürtün bölgemizde ulaşamadığımız yaylaların yolunun açılması için çalışmalar sürüyor. Vatandaşlarımız haklı olarak bir endişe içinde ancak elimizden geleni yaptığımızdan herkesin emin olması lazım" dedi.

HASTAYA ULAŞMAYA ÇALIŞILIYOR
Torul ilçesine bağlı Kadırga Yaylası bölgesinde de çalışmaların sürdüğünü belirten Vali Salihoğlu, "O bölgede Aktaş Yaylası'na ulaşmaya çalışıyoruz. Yine Gümüşhane ile Giresun'un Alucra İlçesi arasında bulunan Derindere Yaylası'nda mahsur kalan vatandaşlarımız var. Orada da bir ekibimiz çalışıyor. Ayrıca Gümüşhane-Bayburt sınırındaki Akçatepe Köyü'nün Çatalçayır Yaylası'nda mahsur kalan vatandaşlar var. Orada bir hasta olduğu bilgisi geldi ve hemen bir ekip yönlendirdik. Acil olarak o bölgeye ulaşmaya çalışıyoruz. Kızılay, gıda ve çeşitli yardım malzemeleri gönderdi. Kürtün bölgemizde Kızılay ekibi de kar nedeniyle mahsur kalan vatandaşlarımıza yardım yapıyor. Şu ana kadar bir olumsuzluk yaşamadık, duruma hakimiz. En kısa sürede tüm yaylalara ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.

haberturk



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,946 µs