En Sıcak Konular

Ayna ve Demirtaş'ın polis zoru yorumu

29 Eylül 2009 17:48 tsi
Polis zoruyla mahkemeye getirilmelerine karar verilen DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş kararı yorumladı. İkili resmi geleneği ve dokunulmazlık zırhını hatırlattı:

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin, başka illerde açılan davalar kapsamında talimatla ifadelerinin alınması için zorla mahkemeye getirilmesi kararı ile ilgili, ''Bizler mahkemeye katılmayarak dokunulmazlığın arkasına saklanmıyoruz. Bir kere bu anlaşılmalıdır. Bizler bir çarpıklığı teşhir ediyoruz'' dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile Mezopotamya Sosyal Forumu'na katılmak üzere geldiği Diyarbakır'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ayna, Türkiye'de ciddi anlamda bir çarpıklığın yaşandığını, bu çarpıklığın teşhir edilmesi gerektiğini savunarak, şöyle dedi:

''Bizimkiler düşünceyi ifade etmekten açıldı. Diğer vekiller için ise yolsuzluk ve zimmete para geçirmedir. Vekil seçildikleri için mahkemeler düşmüştür. Milletvekillikleri bittikten sonra davaları görülecektir ama söz konusu DTP'li vekiller olunca hiçbirinin mahkemesi durmuş değil. Ya bu süreçte dokunulmazlıkları kalkar ya da milletvekillikleri bittikten sonra mahkemeler sürer ama söz konusu DTP'li milletvekilleri olunca hiçbirinin henüz mahkemeleri durmuş değil. Belki şu anda bu zorla götürülme kararı nedeniyle biz 5 arkadaşınki gündeme geldi ama bu beşimizin dışındaki milletvekili arkadaşlarımızın mahkemeleri devam ediyor. Onlar gitmiyor ama mahkemeler görülüyor, kimisi sonuçlanıyor. Bir komedi bu, hukuki bir skandal bu. Bu değişmek zorunda.

Bizler mahkemeye katılmayarak dokunulmazlığın arkasına saklanmıyoruz. Bir kere bu anlaşılmalıdır. Bizler bir çarpıklığı teşhir ediyoruz. Milletvekilleri bile düşüncelerini ifade edip yargılanıyor. Hırsızlık yapanlar yargılanmıyorlar. Bu bir çarpıklıktır. Dokunulmazlıklar tümden kalkmalıdır. Mahkemeye gitmeme nedenimiz dokunulmazlık zırhının arkasına sığınmak değildir, bu çarpıklığı teşhir etmektir. Yoksa hemen hemen hepimiz birçok kez mahkemeye de çıkmışızdır, cezaevine de girmişizdir.''

Ayna, bu sürecin, demokratik süreci tamamen tıkayacağını savunarak, ''Hiçbir açıklaması yoktur bunun. Çok ciddi bir krizdir. Yani şunu üstüne üstüne basa basa ifade ediyorum: DTP'li vekiller düşüncelerini ifade ediyor, bu halkın taleplerini dile getiriyor olmalarından dolayı zorla mahkemeye götürülmeleri, üzerlerinde zor kullanılması ne DTP'nin kabul edebileceği bir şeydir ne de bu halkın kabul edebileceği bir şeydir'' diye konuştu.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da açılan davaların bir ayırımcılıktan kaynaklandığını öne sürdü.

Haklarında açılan davaların seçim öncesi yaptıkları konuşmalardan, düşüncelerinden dolayı açıldığını ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:

''Bu davaların hiçbiri yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırmak ya da başka bir şey değildir, tamamen kendi politik düşüncemizi açıklamaktır. Özellikle Kürt sorununun çözümü ile ilgili politik görüşlerimizdi. O gün söylediklerimizin daha fazlası bugün Türkiye'de tartışılıyor, hatta söylediklerimizden daha fazlası söyleniyor ve bunlar suç olarak değerlendirilmiyor.

Dokunulmazlıklarımız tanınmadı. Bütün itirazlarımıza rağmen yargılamaları durduramadık. Bu yargılamanın Türkiye için hayırlı olmadığını başından belirttik. Bunun bir krize dönüşebileceği konusunda uyarılarımızı yaptık. Bu aşamada bir krizden söz ediliyor. Bu kriz DTP'li milletvekillerinin yarattığı bir kriz değil. 'DTP'li milletvekilleri yargıyı tanımıyor' krizi değil, tam tersine 'yargı DTP'li milletvekillerinin dokunmazlığını tanımıyor' krizidir. Biz yargıyı tanıyoruz, yargıya saygımız var. 'Yargıtayın verdiği bu ayrımcı kararı, hukuktan kaynaklı hakkımızı kullanarak mahkemeye gitmeyeceğiz' dedik. İçişleri Bakanlığı bu konuda ne diyecek bilmiyoruz. Dokunulmazlığımız var, polis bizi nasıl zorla götürecek bilmiyoruz. Bugüne kadar bunun örneği yok.''

Hükümet ve devletin Kürt sorunu için eğer bir açılım yapmak istiyorsa bu kararı değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, ''Bu bir fırsattır. AK Parti buyursun Anayasa'yı değiştirsin ve bu sorun çözülsün. Çünkü bu ülkede ifade özgürlüğü konusu sadece DTP'nin değil, Türkiye'nin sorunudur. Bu süreçte böyle bir şey yaşansın istenmiyorsa, Anayasa'yı değiştirsinler.''

AA



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,177 µs