En Sıcak Konular

Çin, Pekin'in merkezini ''insandan temizliyor''

29 Eylül 2009 16:10 tsi
Pekin yönetimi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 60. yıldönümünün kutlanacağı 1 Ekim Milli Bayramı için başkente güvenliği üst düzeye çıkardı. Kutlamaların yapılacağı şehrin merkezi de insanlardan 'temizleniyor'.

Törenlerde Cumhurbaşkanı Hu Jintao'un bir konuşma yapması beklenirken, 200 bin kişinin katılacağı geçit töreni ve kutlamalarda 60 da geçit töreni arabası kullanılacak. Yeni silahların da sergilenmesiyle gövde gösterisine dönüşecek tören için hazırlıklar tamamladı. Devlet medyasına göre, geçen yılki 2008 Pekin olimpiyatlarına benzer olarak, üç saat sürecek tören sırasında uçak seferleri de yapılmayacak.

Güvenlik önlemleri şehirde üst düzeye çıkarıldı. Pekin'e çok sayıda asker ve polis takviye edilirken, şehrin merkezindeki hemen her alt ve üst geçitte askerler 24 saat nöbet tutuyor. Metrolar ve belediye otobüslerine girişte çantalar x-ray cihazından geçiriliyor.

Geçit töreninin yapılacağı ve şehrin doğusundan batısına uzanan Chang An Caddesi üzerinde bulunan tarihi Yasak Şehir ve Büyük Halk Sarayı ile bu caddede yer alan birçok alışveriş merkezi, süper marketler ve oteller bugün kapatıldı. Bu caddenin birçok yerinde özel silahlı polis kuvvetleri panzerler önünde nöbet tutarken, bu tür görüntülere pek de alışık olmayan halk, panzerlerin önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor. Şehirdeki büyük alışveriş merkezlerinde de bıçak satışları yasaklandı.

1 Ekim'de askeri kıtaların ve sivil kuruluşların geçit töreni gibi etkinliklerin yapılacağı Tiananmen Meydanı ile turistlerin yoğun olduğu Silk Market (İpek Pazarı) gibi yerler yarın kapatılacak. Bu meydanın doğusundaki saat, ipek ve diğer hediyelik eşya satan dükkânlar polis kordonuna alındı ve çevresine çoğunun cuma günü açılacağı ilanı yapıştırıldı.

Cihan



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,921 µs