En Sıcak Konular

Darbeciler geri adım attı

29 Eylül 2009 15:49 tsi
Darbeciler geri adım attı Honduras'ta darbeciler tarafından devlet başkanlığına getirilen Roberto Micheletti, pazar günü aldığı insan hak ve hürriyetlerini kısıtlayan kararnameden geri adım attı

Kendi müttefiklerinin, iktidarını muhafaza etmek için fazla ileri gittiği yönündeki eleştirileri üzerine Micheletti, hürriyetlerin geri iade edileceğini ve geçen hafta sınır dışı ettiği Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) arabulucu heyetinin de ülkeye girişine izin vereceğini söyledi.

29 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerini, Honduras'ın uluslar arası arenada tanınması için bir şan olarak gören bazı muhafazakarların, Roberto Micheletti'nin önceki gün aldığı geçici kararnameden rahatsız olduğu belirtiliyor. Micheletti, söz konusu kararnameyle toplantı, seyahat ve basın özgürlüğünü 45 gün süreyle kısıtlamış ve güvenlik güçlerine tutuklama izni olmaksızın gözaltına alma izni vermişti.

Hükümetinin, geçici kararnamenin seçimlere etkisi hakkında endişe duyduğunu kabul eden Micheletti, kongre liderlerinden oluşan bir delegasyonun kendisinden kararı iptal etmesini istediğini kaydetti.

21 Eylül'de gizlice başkent Tegucigalpa'daki Brezilya elçiliğine sığınan devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya ise kararı "Honduras'ta halkı ezen faşist diktatörlüğe delil" olarak gösterdi.

Associated Press'in bildirdiğine göre cep telefonuyla BM Genel Kurulu'na seslenen Zelaya, "BM'yi, Honduras'ın layık olduğu hukuk ve hürriyet devletini yeniden tesis etmeye davet ediyorum" dedi.

Zelaya, BM'nin kendisi ve yanındakilerin can güvenliğini sağlamasını ve iktidarı elinde bulunduran "diktatörlüğe" sırt dönmesini istedi.

Hürriyetleri kısıtlayan kararnamenin, Zelaya destekçilerinin iç savaş çağrılarına karşı alındığını savunan geçici yönetim 24 saat sonra geri adım atmış oldu.

Diğer taraftan, Zelaya'ya sığınma imkanı tanıyan Brezilya'ya 10 günlük ültimatom veren Micheletti yönetimi, Brasilia'yı "bayrağını indirmek ve diplomatik temsil hakkını iptal etmekle" tehdit etmişti. Ancak bugün, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya "büyük bir kucaklama" gönderiyorum diyen Roberto Micheletti, diplomatik misyona hiçbir şey olmayacağı sözü verdi.

(CİHAN) 



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,615 µs