En Sıcak Konular

Türkiye'ye sıcak mesaj!

29 Eylül 2009 10:24 tsi
Türkiye'ye sıcak mesaj! Almanya'da seçimi Merkel'in partisi önde bitirdi. Ancak, asıl zafer Hür Demokratların oldu. Meclise beş de Türk kökenli vekil girdi.

Almanya'da pazar günü yapılan seçimlerden Merkel açık ara zaferle ayrıldı. Ancak, yapılan yorumlarda, seçimin asıl galibinin, oylarını yüzde 50 artıran ve Merkel'le koalisyon yapma hakkı elde eden eşcinsel lider Guido Westerwelle'nin olduğu belirtiliyor. Westerwelle'nin Almanya'nın Dışişleri bakanı olması bekleniyor. Kesin olmayan resmi sonuçlara göre, önceki gün yapılan genel seçimleri Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Birlik partileri (CDU/CSU) oyların yüzde 33,8'ini alarak kazandı. Almanya Federal Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yüzde 23, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yüzde 14,6, Sol Parti'nin yüzde 11,9 ve Yeşiller Partisi'nin yüzde 10,7 oranlarında oy aldığı bildirildi. Bu rakamlara göre 622 milletvekilinden oluşacak Federal Meclisteki koltuk dağılımı şöyle olacak: CDU/CSU 239, SPD 146, FDP 93, Sol Parti 76, Yeşiller Partisi 68. Seçimlere katılma oranının yüzde 70,8 ile bugüne kadarki en düşük katılma oranı olduğu kaydedildi.


DAHA RAHAT ÇALIŞACAĞIZ

Dün yapılan CDU Yönetim Kurulu toplantısında, Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon görüşmelerine en geç gelecek hafta içinde başlanmasını istediğini belirten Merkel, FDP ile daha rahat bir şekilde birlikte çalışacaklarını belirterek, 'Yeni koalisyon hükümetiyle ekonomik krizle daha iyi mücadele edebileceğiz' dedi.


Merkel'in ortağından Türkiye'ye sıcak mesaj

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in koalisyon ortağı olması beklenen Hür Demokrat Parti'den (FDP) Türkiye'nin AB üyeliğine destek geldi. FDP'nin parlamentodaki dış ilişkiler sözcüsü Werner Hoyer, Merkel'in Türkiye'ye “imtiyazlı ortaklık” teklif edilmesi planının güncelliğini yitirdiğini belirterek, Ankara'ya AB'nin üyelik kriterlerini yerine getirmesi için şans verilmesi gerektiğini söyledi. Yeni hükümette koalisyon ortağı olması beklenen FDP'nin lideri Guido Westerwelle'nin yeni dışişleri bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, bu nedenle FDP'nin Türkiye hakkındaki görüşlerinin önemli olduğunu belirtiyor.


İlk eşcinsel bakan!

Almanya'daki genel seçimlerin asıl galibi yüzde 14.6 oy alan Hür Demokratlar oldu. Merkel, Hür Demokratlarla koalisyon kuracağını seçimlerden önce ilan etmişti. Böylece Almanya tarihinde bir ilk gerçekleşerek dışişleri koltuğuna bir eşcinsel oturmuş olacak.

 

Meclise beş Türk kökenli vekil girmeyi başardı

750 bin Türk seçmenin bulunduğu seçimlerde 30 Türkiye kökenli adaydan sadece 5'i Federal Meclis'e girmeyi başardı. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ve Yeşiller Partisi milletvekili Ekin Deligöz yeniden seçilirken, FDP'li Serkan Tören, Yeşiller'den Memet Kılıç ve SPD'den Aydan Özoğuz ilk defa meclise girdi. SPD'li Lale Akgün, Sol Partili Hüseyin-Kenan Aydın ve Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise seçilemedi. Türk adaylar, muhtemel Birlik Partileri-FDP koalisyonunun politikaları konusunda endişeli. Zaman'a konuşan Türk adaylardan Sevim Dağdelen, "CDU/CSU-FDP koalisyonu döneminde özellikle ekonomik krizin yüklerinin emekçilerin sırtına yüklenmesine, sosyal eşitsizliğin derinleştirilmesine, göçmenlere yönelik dışlayıcı politikalara karşı daha fazla mücadele etmemiz gerekecek." dedi. Mecliste hukuk ve içişleri komisyonlarında görev almayı hedefleyen Memet Kılıç da CDU-FDP koalisyonuyla göçmenleri ve işçileri zor bir dönemin beklediğini ifade etti: "Çünkü Liberaller ve Hıristiyan Demokratların öncelikleri arasında göçmen hakları ve işçilerin hakları yer almıyor. Zor bir dönemde ciddi bir görev üstümüze alıyoruz."

1994'ten beri Kurt Körber Vakfı'nda çalışan Aydan Özoğuz ise birey olarak seçilmesinden dolayı son derece memnun olduğunu ifade ederek, mecliste anamuhalefet partisi olarak SPD'nin Almanya için ne kadar önemli olduğunu anlatmak için çalışacağını kaydetti. Özoğuz, Türkiye'nin AB üyeliği meselesinin yanı sıra çifte vatandaşlık ve aile birleşimi gibi Türkleri yakından ilgilendiren konularda söz söyleyebilmek için öncelikle CDU ile FDP'nin koalisyon anlaşmasını imzalamasını beklemek gerektiğini ifade etti.

Ekin Deligöz de Birlik Partileri ve Liberallerin kuracakları koalisyon hükümetinin göç politikalarını zayıflatacağı görüşünde. Koalisyon ortağı adayı FDP'de 1993'ten beri görev alan avukat Serkan Tören ise partisinin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda alması muhtemel tavır konusundaki endişelerin aksine iyimser. Kopenhag Kriterleri yerine getirildiği takdirde Türkiye'ye AB kapısının açık olacağını vurgulayan Tören, göçmenlerin sadece göç ve uyum değil, partilerde örneğin dış politika alanında da görevlerde bulunmaları gerektiğini ifade etti.




Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs