En Sıcak Konular

29 Eylül 2009 08:44 tsi
CIA'in efsanevi kitabesi 'Kryptos' yine gündemde.

iyibilgi Ankara

‘Kayıp Sembol’, bir yangının külünü yeniden yakıp geçti. Eski bir dostu hatırlattı. Bu anigmatik dost, yaklaşık 20 yıldır CIA’in bahçesindeki yerini koruyor.

İsmi de “Cyriptos’.. Yani “gizli”! Yıllardır komplo teorisyenlerinin, şifre kırıcıların, hoby sahibi eski-yeni istihbarakçıların “kırmaya” çalıştı “giz”i barındıran bu “sanat eseri”nin hayli ilginç bir öyküsü var.

WW…

“Kryptos”; CIA'nin Amerika'daki merkezinin (Virginia) bahçesinde yapılmış, üzerinde şifreli yüzlerce harf bulunduran bir kitabe.



 

1989 yılında, zamanın CIA başkanı William Webster’ın emriyle, teşkilatın şifrecisi Ed Scheidt ve heykeltraş Jim Sanborn tarafından yapılmış. (3 Kasım 1990’da yerini bulmuş.)

Yani 20 yıldır orada. Bu süre içinde üzerinde barındırdığı şifrelerin bir kısmı çözülebildi. Bir kısmı (97-98 karakter) ise henüz gizemini koruyor.

Kitabe, yukarıdan bakıldığında “S” harfini andırıyor. Keza, anıtın bulunduğu yerin “koordinatlarının” da bir mesaj/ipucu taşıdığı iddia ediliyor.

Çözsen ne olur…

Kryptos’un üzerindeki şifrelerin tamamını bugüne kadar sadece iki kişi biliyor. Biri elbette şifreyi yaratan. Diğeri ise CIA’in başkanı “WW”.

Fakat iş bu şifreleri “de-code” etmekle de bitmiyor. Çünkü ortaya çıkan çözüm de şifreli. Ayrıca kitabe tek başına değil.

Bahçede kendisiyle birlikte yaşayan çeşitli işaretler, taşlar, ahşap yapılar da var. Yıllardır bir çok kişi de bunlarla ve yarattıkları-eğer varsa-harmoni ile uğraşıyor.

Peki buradaki sır ne?

Kryptos, dört ana levhadan oluşuyor. Bunların üçünün çözüldüğü söyleniyor ve gerçekten de internet üzerinde bu konuda yapılmış, akla uygun çalışmalar var. (Orijinal çözümleri görükeceksiniz birazdan)

Ama bunların veya anlamlarının Kayıp Sembol’le ilgisi ne? Aslında Dan Brown’un “Kryptos”un ismini ilk zikredişi değil bu!

Da Vinci Şifresi’nde de bu anıta gönderme yapmıştı Brown. Ve bu sefer Kayıp Sembol’de biraz daha geniş biçimde yeniden anımsatıyor/anıyor!

Öykünün bütünü düşünüldüğünde, kitabenin çözülmüş bir bölümü Kayıp Sembol’ün yerini mi gösteriyor?

Çünkü o bölüm şöyle: “Orada bir yerde gömülü. Yerini kim biliyor?”

İşte Kryptos'un bugüne kadar çözülmüş bölümleri TIKLAYINIZ



Bu haber 1,702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs