En Sıcak Konular

Azerbaycan'dan Avrupa'ya gaz

28 Eylül 2009 19:20 tsi
Aliyev: Önümüzdeki sene Avrupa'ya gaz pazarlayabiliriz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, enerji arzının çeşitlendirilmesinin hem tedarikçiler hem de alıcı ülkeler için önemli
olduğunu söyledi. Romanya'ya dört bakanla çıkarma yapan Aliyev, "Nabucco bizim genel politikamıza uygun düşmektedir. Azerbaycan'la AB ilişkilerinde enerji faktörü çok önemli yer tutmaktadır. Eğer transit ülkelerle anlaşmaya varılırsa önümüzdeki yıldan itibaren Azerbaycan gazını Avrupa Birliği piyasasına pazarlayabiliriz." dedi.

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu ve Aliyev düzenledikleri ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen yıl daha da artarak gelişmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti.

Romanya'nın Avrupa Birliği ile aralarında gaz ve petrol başta olmak üzere pek çok alanda köprü görevi gördüğünü söyleyen Aliyev, iki ülke arasında, Romanya'nın Köstence ilinde petrol terminali kuracaklarını ifade etti.

İlham Aliyev, transit ülkelerle anlaşmaya varılması halinde gelecek yıldan itibaren Azerbaycan gazının Avrupa Birliği piyasasına pazarlanabileceğini vurguladı. Aliyev, şunları söyledi: "Enerji arzının çeşitlendirilmesi hem tedarikçiler hem de alıcı ülkeler için gereklidir. Nabucco bizim genel politikamıza uygun düşmektedir. Azerbaycan'la AB ilişkilerinde enerji faktörü çok önemli yer tutmaktadır. Nabucco ve diğer kanalların başarıyla sonuçlanacağına eminim."

Enerji konusunun Azerbaycan ile Avrupa arasında çok önemli rol oynadığını belirten Aliyev, "Romanya'nın Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerde özellikle de gaz konusunda gösterdiği aracılıktan dolayı teşekkür ederim." dedi.

Azerbaycan'ın Nabucco dahil pek çok boru hattı projesinde öncü rol oynadığını vurgulayan Aliyev, "Eğer Azerbaycan'daki gaz- petrol yolu açılmasaydı bugün Erzurum boru hattı ve Nabucco'dan bahsedilemezdi. Çünkü Nabucco'nun fiiliyata geçirilmesi ancak bugün mevcut olan Azerbaycan'da gaz sahasındaki girişimleri ve çabaları ile var olabilmiştir. Eğer Nabucco başarıyla inşa edilirse bölgedeki diğer boru hatları ve boru hatları da başarıyla noktalanacaktır." diye konuştu.

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu da, enerji sahasında mevcut olan iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece Nabucco ile değil aynı zamanda Köstence'de bir gaz terminalinin açılmasıyla gelişeceğini söyledi.

"KARABAĞ KONUSUNDA ROMANYA'NIN DURUŞU BELLİ"

Basescu, Karabağ anlaşmazlığı konusunda Romanya'nın duruşunun baştan beri değişmediğine vurgu yaparak, çözümün barıştan geçtiğini söyledi. Basescu, 'Her türlü dondurulmuş problem barış yolu takip edilmediği sürece çözüme ulaşamaz. Birbirinin toprak bütünlüğüne saygıyla ve uluslararası prensiplerine bağlı kalınmadan başarı olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Karabağ konusunda tarafların uluslararası normlara uygun hareket etmesinin çözümün tek yolu olduğuna işaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de verdiği destek için Basescu'ya teşekkür etti. Aliyev, 'Uluslararası normlara uygun hareket edilirse iki ülke arasındaki anlaşmazlık hallolabilir. Böylece Azerbaycan toprakları işgalci kuvvetlerden temizlenebilir.' açıklamasını yaptı.

Cihan



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,543 µs