En Sıcak Konular

Türk tüketici elektroniğe harcıyor

28 Eylül 2009 16:40 tsi
Türkiye 32 ülke arasında teknoloji harcamalarında küresel krizden etkilenmeyenler arasında yeraldı. Türkiye teknolojiye yılda 10 milyar dolar harcıyor.

Dünyanın en büyük araştırma şirketlerinden GfK’nın teknoloji harcamalarıraporlarına göre Türkiye 32 ülke arasında teknoloji harcamaları küresel krizin etkisinden en hızlı sıyrılan ülke oldu.

Ancak Türk tüketicisinin artan teknolojiharcamaları da dünya markalarının son model ürünlerini Türkiye’yegetirmesini hızlandırmadı.

Cep telefonundan, dijital fotoğraf makinesine, televizyonundan oyun konsoluna kadar dünyada kullanılan ürünlerin alt modellerine layık görülen Türkiye’nin ne genç nüfusu ne de krize rağmen hız kesmeyen teknoloji harcamaları, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerini, en son ürünlerini tüm dünya ile birlikte Türk tüketicisi ile buluşturmasına yetti.

3G ile birlikte hareketlenen cep telefonu pazarında bile BlackBerry, Sony Ericsson, Nokia gibi şirketler yine en son modellerini  değil, daha eski cihazları Türkiye pazarına sunmakla yetindi. 70 milyonu aşan nüfusa, gençlerin teknolojiye olan yatkınlığına, kişi başına milli gelirin 10 bin doları aşmasına karşın Türkiye, çoğu teknoloji şirketinin organizasyon yapısında Ortadoğu  veya Afrika ülkeleri ile birlikte sınıflandırıldığı için son model teknolojik cihazlar Avrupa ve ABD’ye göre daha geç geliyor.

YILDA 15 MİLYAR TL HARCANIYOR
GfK’nın araştırmalarına göre 2009’un ilk çeyreğinde 2.9 milyar TL’lik tüketici elektroniği harcaması yapılan Türkiye’de bu rakam bu yılın ikinci çeyreğinde 3.8 milyar TL’ye çıktı. Türk tüketicisi teknolojiye yılda ise ortalama 15 milyar TL (10 milyar dolar veya 7 milyar Euro) harcıyor.

TÜİK’in Hanehalkı BilişimTeknolojileri Kullanım Anketi’ne göre her iki haneden birinde masaüstü veya dizüstü PC var. Cep telefonu sahiplik oranı yüzde 88. Dijital fotoğraf makinesi sahiplik oranı yüzde 20. DVD, VCD veya DivX oynatıcına sahip olma oranı yüzde 43. Cep telefonu pazarında ise Türkiye’de ayda ortalama 1 milyon, yılda ise 12 milyon yeni cep telefonu satılıyor.

Haberturk



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs