En Sıcak Konular

Genelkurmay, Taraf yazarına dava açtı

28 Eylül 2009 16:35 tsi
Genelkurmay, Taraf muhabiri Mehmet Baransu'ya bir dava daha açtı. Bu seferki davanın sebebi bakın ne...

Taraf muhabiri Mehmet Baransu hakkında, 2008'de 17 askerin şehit düştüğü Aktütün Baskını'na ilişkin ceride raporlarını haberleştirdiği için, beş yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı

17 askerin şehit olduğu Aktütün baskınıyla ilgili ceride raporlarını haberleştiren muhabirimiz Mehmet Baransu'ya beş yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı'nın şuç duyurusu üzerine açılan davada Baransu, “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamakla” suçlanıyor.

Şu tesadüfe bak

Taraf'ta Mehmet Baransu imzasıyla 13 Nisan 2009'da yayımlanan “Ceride Raporları” haberinde Aktütün Karakolu'na baskın zamanı, baskın anında uçakların kalkış saati, Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı'na olayın ne zaman bildirildiği, Genelkurmay Başkanı'nın Karargâh'a saat kaçta geldiği gibi bilgilere yer verilmişti. Haberin yayımlanmasından iki ay sonra harekete geçen Askerî Savcılık, 12 Haziran 2009'da muhabirimiz hakkında suç duyurusunda bulundu.

Genelkurmay'ın suç duyurusu için seçtiği tarihin “AKP ve Gülen'i Bitirme Planı” haberinin Taraf'ta yayımlandığı güne denk gelmesi dikkat çekti. Söz konusu haberin altında da Baransu'nun imzası vardı.

Muhabirimiz hakkında 10 yıla kadar hapis cezası isteyen Askerî Savcılığın suç duyurusu yazısında “Ceride kayıtlarının gizli, gizlilik dereceli, gizlilik derecesi kaldırılmamış veya değiştirilmemiş, TCK'nın 326/1 fıkrası kapsamında olan bilgi ve belgelerden olduğu, bu belgelerin açıklanması suretiyle TCK'nın 329/1 fıkrası gereğince Mehmet Baransu'nun suç işlediği anlaşılmış olup, gereğinin yapılması” talep edildi.

Dava 18 kasımda

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilen dosya, buradan da Ergenekon soruşturmasını da yürüten Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak'a gönderildi. 27 Ağustos 2009 tarihinde tamamlanan iddianamenin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle birlikte Baransu hakkında dava açıldı. Baransu, 18 Kasım 2009'da hâkim karşısına çıkacak.

Genelkurmay da açıklamıştı

Konuyla ilgili konuşan Mehmet Baransu şöyle dedi: “Ceride raporları, karargâhta yaşanan olaylarla ilgili tutulan günlük notlardan oluşuyor. Bugüne kadar ceride raporlarında yer alan bilgiler binlerce kez Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde basın bildirisi olarak açıklandı. PKK kamplarına yapılan baskınlar, uçakların saat kaçta kampları bombaladığı, PKK'lıların baskın yaptıkları saat, baskınla ilgili bilgiler, Genelkurmay'ı ziyaret eden kişiler gibi birçok konu kamuoyuyla paylaşıldı. Ben haberi baskından altı ay sonra yaptım. Orgeneral Hasan Iğsız da benzer bilgileri baskından hemen sonra basın toplantısı düzenleyerek açıklamıştı. Ben de Iğsız gibi olayı açıkladım. Genelkurmay açıklayınca suç olmuyor, ben açıklayınca mı suç oluyor?”

Kaynak: Taraf



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,952 µs