En Sıcak Konular

Japon yeni ABD dolarına karşı

28 Eylül 2009 15:45 tsi
Japon yeni, ABD doları karşısında 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Japon yeni, ABD doları karşısında 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'nın yeni hükümetinin, ihracata bağlılığı azaltma çabaları nedeniyle güçlü yene izin vereceği sinyali üzerine yen, bugün 88,22 dolarla 17 Aralık 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Liberal Demokrat Parti (LDP), on yıllardır Toyota ve Sony gibi şirketlerin ihracatta rekabet edilebilirliğine yardım etmek amacıyla zayıf yeni desteklemişti.

Ancak Japonya'da yeni hükümeti kuran Japonya Demokrat Partisi'nin (DPJ) Maliye Bakanı Hirohisa Fujii, güçlü yenin, Japon tüketicilere ithal malları satın alma konusunda daha büyük güç vereceğini söyleyerek, yenin güçlenmesine göz kırptı.

Japon haber ajansı Kyodo'ya göre, Fujii, bugün yaptığı açıklamada, döviz istikrarının arzu edildiğini, ancak yenin değerini düşürmek için döviz piyasalarında müdahaleye karşı olduğunu ifade etti.
Tokyo'da  Societe Generale'de görevli Yuji Saito, Fujii'nin açıklamasıyla ilgili olarak, Japonya'nın ''zayıf yen politikasını'' izleyeceği değerlendirmesinde bulundu. JPMorgan Chase bankasından stratejist Junya Tanase de, ''Bu politik tutumda temel bir farklılığı gösteriyor. LDP, ihracatçıları destekliyordu, ancak DPJ, daha fazla Japon tüketicilere odaklandı'' dedi.

Geçen ay yapılan genel seçimlerde LDP'nin 50 yıllık iktidarına son veren DPJ'nin yen politikasındaki değişiklik, DPJ'nin, Japonya'nın ekonomi politikasının merkezine büyük şirketleri değil, aileleri ve tüketicileri koymayı amaçladığına işaret ediyor.

Bazı uzmanlar, bu değişikliğin, imalatçıların ihracata daha az bel bağlamaya ve daha çok iç pazara hizmet etmeye odaklanmasına yol açacağı yorumunda bulunuyorlar.



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,793 µs