En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı'ndan hassas uyarı

28 Eylül 2009 14:18 tsi
Cumhurbaşkanı Gül: Üniversiteler, siyasi çekişmelerin odağı olmamalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin günlük siyasi çekişmelerin odağı olmaması gerektiğini belirtti. Gül, "Üniversiteler, günlük çekişmelerin üzerinde meselelere bakabilmeleri, büyük resmi görmeleri ve dış perdeden tavsiyelerini etkin bir şekilde yapabilmelidir." dedi.

Abdullah Gül, mezun olduğu İstanbul Üniversitesi'nin akademik yıl açılışına katıldı. Salona giren Gül, katılımcılar ve üniversite öğretim üyeleri tarafından alkışlarla karşılandı.

Kendisinin de İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduğunu hatırlatan Gül, "Bugün bu köklü üniversitenin açılışında sizlerle beraber olmaktan gerçekten mutluluk duyuyorum. Mutluluğumun yanında siz de takdir edersiniz ki heyecan da duyuyorum. Çünkü, bu üniversitenin mezunu bir kişiyim. Mezun olduğum üniversitenin Cumhurbaşkanı olarak yeni akademik yıl açılışına katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu büyük üniversiteyi eğitim gördüğüm yıllar içerisinde pek çok değerli hocam vardı. Onların bir kısmı hayatta değil. Onları da rahmetle anıyorum. İstanbul Üniversitesi ambleminin üzerinde de yazıyor; üniversitenin tarihi, tarihin derinliklerine kadar gidiyor. Türkiye'nin ilk ve en büyük üniversitesi. Bu nedenle Türkiye'deki tüm üniversitelerin anası. Türkiye'deki bütün üniversitedeki hocalar bir şekilde İstanbul Üniversitesi'nden beslendiler. Buradan aldıkları heyecanı, ışığı tüm Türkiye'ye yaymaya başladılar. İstanbul Üniversitesi bundan ne kadar övünse azdır." diye konuştu.

Üniversitelerin günlük siyasi çekişmelerin odağında olmaması gerektiğini altını çizen Gül, "Üniversitelerimiz Türkiye'nin meseleleri ile şüphesiz yakından ilgilenecektir. Bilgi birikimi ile bilim adamları, analizler, tahliller yapacaktır ve öneriler verecektir. Bütün bunların dikkate alınması gerektiğine samimi olarak inanıyorum. Üniversitelerin tavsiyelerinin dikkate alınabilmesi için çok önemli bir nokta; üniversiteler, günlük çekişmelerin üzerinde meselelere bakabilmeli, büyük resmi görmeleri ve dış perdeden tavsiyelerini etkin bir şekilde yapabilmeli. Bu bakımdan üniversiteler günlük siyasi çekişmelerin odağı olmasının üniversitelerin gerekli fonksiyonlarını gölgelediği kanaatindeyim. Tekrar altını çiziyorum, yanlış anlaşılmasın; üniversiteler Türkiye meseleleri ile ilgilenmeli ancak günlük siyasi çekişmelere karışmamalı." ifadelerini kullandı.

Büyük köklü kuruluşların derhal yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu ifade eden Gül, İstanbul Üniversitesi'nin iki tıp fakültesinin de yenilenmesi gerektiğine işaret etti. Gül, "Özellikle tıp fakültelerinin -Çapa ve Cerrahpaşa gibi- bunların mevcut yerlerinde veya başka yerlerde en modern şekilde hizmet verebilmeleri için gereğinin çok pratik bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili belki özel bir komite kurulabilir. Başta ilgili bakanlıklar, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi üniversitenin öncülüğünde güçlü bir komite ile en doğru biçimde yapılmasının elzem olduğu kanaatindeyim." dedi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olan Abdullah Gül, aynı fakültede başladığı doktora çalışmaları için 2 yıl İngiltere'de kaldı. Gül, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi'nden 'doktor' ünvanı aldı.

Cihan



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,578 µs