En Sıcak Konular

'Statükoculuk' çıkmaz yoldur

28 Eylül 2009 13:15 tsi
İstanbul Üniversitesi Rektörü Söylet'ten akademik yılın başında çarpıcı açıklama.

 İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, modernleşmenin ve ilerlemenin önündeki en büyük engelin; statükoyu korumak olduğunu söyledi. Söylet, "Değişime direnmek, gelişmeye ayak sürümek, durağanlık, yani 'statükoculuk' çıkmaz yoldur." dedi. Prof. Dr. Söylet, kuracakları Kürdoloji Araştırma Merkezi ile demokratik açılım sürecinde sorunun değil çözümün parçası olmak için gayret edeceklerini belirtti.
İstanbul Üniversitesi'nin 2009-2010 akademik yıl açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Yunus Söylet, törene katıldığı için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür etti. Söylet, "Uzun yıllardan sonra üniversitemizin akademik yıl açılış töreninde bir devlet büyüğümüzü aramızda görmekten sevinç ve gurur duymaktayım. Törenimizi onurlandırdığı için sayın Cumhurbaşkanımıza 'hoşgeldiniz' diyorum." ifadelerini kullandı.

"Modernleşmenin ve ilerlemenin önündeki en büyük engel statükoyu korumaktır." diyen Söylet, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Halbuki insanlar da kurumlar da gelişir, değişir. Değişime direnmek, gelişmeye ayak sürümek, durağanlık, yani 'statükoculuk' çıkmaz yoldur. Çağı yakalamak, atılım yapmak, bilimsel gelişmelerin gerisinde kalmamak, değişmek ve gelişmek, Atatürk'ün bize adeta bir vasiyeti olarak niteleyeceğimiz 'muasır medeniyetler seviyesine çıkmak' ülküsüne uymak demektir.

Demokratik açılım konusuna da değinen Söylet, "Farklılıklarımızı zenginlik kabul ettiğimiz için Mart ayında Kürdoloji Araştırma Merkezi kurulması kararı alarak demokratik açılım konusunda da öncü olduk. Merkezimiz bu konuyu her yönüyle araştıracak, bilimsel çalışmalar yapacak, öneriler sunacak, bu konuya kafa yormuş, birikim ve sorumluluk sahibi tüm bilim insanlarımıza, aydınlarımıza sorunun değil çözümün bir parçası olmak için gayret sarf etmek isteyenlere açık olacaktır." diye konuştu.



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs