En Sıcak Konular

Türkiye'nin en büyük dolandırıcılık şebekesi

28 Eylül 2009 13:13 tsi
Çökertilen suç örgütü üyelerinin hesaplarından 4 milyon lira çıktı

- Türkiye'nin en büyük dolandırıcılık şebekesi olduğu iddia edilen suç örgütüne yönelik olarak İzmir'de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 39 kişi adliyeye sevk edildi. Uçakla ve kiraladıkları lüks arabalarla 42 il ve 63 ilçeye giderek 308 kişiyi dolandırdıkları belirlenen örgüt üyelerinin evlerinde ve banka hesaplarında yaklaşık 4 milyon lira değerinde para ve ziynet eşyası ele geçirildi.
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği'nin 8 aylık çalışması sonucunda özel harekat timleri ve helikopter desteğiyle 550 polisin katıldığı operasyonda, 3'ü Antalya ve 59'u İzmir'de olmak üzere 62 kişi yakalandı. Örgütün kendi içinde oluşturduğu 12 grubu, "Sakallılar" denen yaşlıların yönlendirdiği belirlendi. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'ndeki pazar yeri, cami ve kalabalık caddelerde tanışıp samimiyet kurdukları yaşlı kişilerin dini duygularını istismar edip paralarını dolandıran şebekenin Ankara, İstanbul, Adana, Kayseri, Adıyaman, Osmaniye, Samsun, Sinop, Antalya, Uşak ve Antalya gibi 42 il ve 63 ilçede, 24'ü İzmir'de olmak üzere 308 kişiyi çeşitli yöntemlerle dolandırarak milyonlarca liralık haksız kazanç sağladığı belirlenmişti. Örgütün gruplarının, illeri paylaşarak birbirlerini festival, şenlik, panayır gibi etkinliklere yönlendirdiğini tespit edildi. Dolandırıcılık yapmaya uçak ve lüks otomobillerle giden örgüt üyelerinin otomobil, sahte altın, beyaz eşya, gazete ilanı gibi yöntemleri de kullandığı öne sürüldü.

İzmir'in Gültepe, Mersinpınar ve Boğaziçi semtlerindeki 44 ev ve bir işyerinde yapılan aramalarda 6 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet ruhsatsız av tüfeği, bir adet kurusıkı tabanca, 55 adet av tüfeği fişeği, 82 adet fişek, 48 bin 635 lira, 2 bin 906 dolar ve 8 bin 380 avro para, 28 adet 22 ayar bilezik, 32 adet 250 bin liralık senet, 7 adet Reşat altını, 49 adet Cumhuriyet altını, 21 adet altın bileklik, 6 adet yüzük, 1 adet gerdanlık, 4 adet çeyrek altın, 4 adet kolye, 1 adet altı çocuk künyesi ve 1 çift altın küpe bulundu. Ayrıca yaklaşık değeri 4 milyon lira civarında altın, para, ticari araç ve ziynet eşyası ele geçirildi.

Cuma gününden bu yana gözaltında tutulan zanlılardan 13'ü, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Emniyette işlemleri tamamlanan birbiriyle bağlantılı 12 suç grubuna mensup 39 zanlı ise hayır yapma veya yardım yapma vaadiyle dolandırıcılık ve yağma iddialarıyla adliyeye sevk edildi. Grup içinde faaliyet gösteren 7 kişinin ise cezaevinde olduğu öğrenildi. Suç örgütünün soruşturması için 334 klasör ve 100 bin sayfa doküman hazırlandı.

Cihan



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs