En Sıcak Konular

O raporun arkasından Rum askeri çıktı

28 Eylül 2009 08:25 tsi
O raporun arkasından Rum askeri çıktı Türk bankalarına bir rating kuruluşu tarafından yazılan olumsuz raporun arkasından Kıbrıs hesaplaşması çıktı. Raporu bu kuruluşta çalışan eski bir Rum askeri yazmış

Başbakan Erdoğan’ın, G-20 toplantısında yaptığı açıklamalarla gündeme gelen, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ‘not şikesi’ ekonomi yönetiminin araştırması sonucu belgelendi. Londra merkezli kredi derecelendirme kuruluşunun Türk bankaları ile ilgili hazırladığı olumsuz raporla ilgili araştırma yapan ekonomi yönetimi, raporu hazırlayan uzmanın Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türkler’e karşı savaşa katılan bir Rum askeri olduğunu tespit etti. Eski Rum askerinin, Türkler’den intikam almak için, Türk bankaları ile ilgili olumsuz rapor hazırladığı öğrenildi.

İSTİHBARAT ORTAYA ÇIKARDI

Yaklaşık bir yıl önce Londra merkezli bir kredi derecelendirme kuruluşu, Türk bankaları hakkında olumsuz bir rapor yayınladı. ABD ve Avrupa bankaların ardı ardına battığı bir dönemde hazırlanan rapor, bankaların yurt dışı borçlanmalarında zor durumda kalmasına neden oldu. Aynı dönemde ise küresel krizin derinleşmesinin ardından batan bankaların ülkeleriyle ilgili ise övgü dolu raporlar hazırlandı. Bu durumdan şüphelenen ekonomi yönetimi, raporu hazırlayan kişiler ve raporun nasıl hazırlandığı konusunda bir istihbarat çalışması yaptırdı.

KIBRIS’IN İNTİKAMINI ALMIŞ

Yapılan çalışmanın sonucunda ilginç bilgi ve belgelere ulaşıldı. Söz konusu raporu hazırlayan uzmanın, Kıbrıs Rum kesimi vatandaşı olduğu tespit edildi. Yine aynı uzmanın, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında da Rum askeri olarak görev yaptığı ve Türkler’e karşı da savaştığı belirlenirken, eski Rum askerinin, yakın çevresine “Türklerden intikam almak için bu raporu hazırladım” şeklinde ifadelerinin bulunduğu tespit edildi. Araştırma sonucunda uzmanla ilgili elde edilen bilgi ve belgeler, kredi derecelendirme kuruluşunun yönetimine sunuldu.

UZMANI İŞTEN ÇIKARDILAR

Ekonomi yönetimi, raporun düzeltilmesini yoksa konuyla ilgili bilgilerin kamuoyuna açıklanacağını da kuruluşun yönetimine iletti. Telaşa kapılan kredi derecelendirme kuruluşu yetkilileri ise raporu hazırlayan uzmanı işten atarak, olaydan dolayı özür dilemek için de bir heyeti Türkiye’ye gönderdi. Konuyla ilgili yapılan yazışmaların tamamı da devletin kamu kurumlarının arşivinde bulunuyor. Ekonomi bürokratları “Rum asker skandalının”, kredi derecelendirme kuruluşların, Türkiye’ye hangi kriterlerle not verdiğinin anlaşılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladılar.

SIFIRI BÖYLE TÜKETTİLER

Geçen hafta yapılan G-20 Zirvesi’nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin notunu Surinam ve Papua’yla aynı seviyede tutan kredi derecelendirme kuruluşlarının bu tutumunu gündeme taşımıştı. Kamuoyunda ‘sıfırcı hocalar’ olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, küresel krizde Kanada’yla birlikte tek banka batırmayan ülke olan Türkiye’nin kredi notunu 4 yıldır aynı düzeyde tutuyor. Türkiye’ye karşı tutumları OECD’nin bile gözünden kaçmayan söz konusu kredi derecelendirme kuruluşları küresel kriz sırasında tamamı değersiz kağıt parçasına dönüşen türev tahviller, iflasını açıklayan Lehman Brothers ve batık hale gelen İzlanda gibi ülkelere verdikleri çok yüksek notlar nedeniyle dünyada da büyük tepki çekmişti. Son olarak bu kuruluşlardan Moody’s’in eski analisti ABD’li Sylvain Raynes geçen hafta yaptığı itiraflarda kriz öncesi batacağını bilmelerine rağmen pekçok kuruluşa para karşılığı yüksek kredi notları verdiklerini açıklamıştı.

Star



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,173 µs