En Sıcak Konular

Türk ve Çinli firmalar bir ilke imza attı

27 Eylül 2009 17:59 tsi
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Çin temaslarının son gününde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ile görüştü.

Bakan Çağlayan Kayı İnşaat ile Çin'in devlet şirketi Harbin Enerji Grup arasında 1 milyar 40 milyon dolarlık ortak inşaat anlaşması imza törenine katıldı. Pekin'de dün açılan Türk Ticaret Merkezi'ndeki törende Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli ile Ticaret Baş müşaviri Ender Öncü de hazır bulundu. Anlaşmaya Kayı İnşaat CEO'su Orhun Kartal ile Harbin Enerji Genel Müdür Liang Guangqing imza koydu.

Bakan Çağlayan imza töreninde, bu anlaşmanın Türk ve Çinli firmalar arasında üçüncü ülkelerde anahtar teslimi olan ilk işbirliği özelliğini taşıdığını söyledi. Söz konusu işbirliği anlaşmasının finansmanı Çin Exim Bank tarafından karşılanacak. Anlaşmaya göre Türk şirketi Belarus'ta 2x330 MW kömür santrali inşa edecek. Türk tarafı projenin inşaat bölümünü üstlenirken, Çin tarafı da geri kalan sistemi, enerji türbinlerini yapacak.

Bu anlaşmanın Ağustos ayındaki Çin ziyaretinde Çin Başbakanı Wen Jiabao ile görüşmesinde ortaya konan hedefin bir göstergesi olduğunu belirten Çağlayan, Wen'ın iki ülke işadamlarının bir araya gelmesini, üçüncü ülkelerde ortaklıklar yapmasını ve bu konuda da Çin Exim Bank olarak her türlü desteği vereceklerini söylediğini hatırlattı.

İmza töreninin ardından konuşan Liang, bunun Türkiye ile Çin arasındaki ilk işbirliği olmadığını ancak bunun en başarılı olmasını arzuladığını söyledi. Orhun Kartal ise, nükleer santrallerden kömür santrallerine kadar projelere imza atan Çin şirketinin, Çin'in ve dünyanın bu konuda en büyüğü olduğunu kaydetti. Kartal, Çin şirketinin yılık 30 bin megavat türbin, jeneratör ve kazan üretim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti. Orhun Kartal, Türkiye'nin ise bugün 42 bin megavatlık üretin kapasitesine sahip olduğunu dile getirdi.

Bakan Çağlayan imza töreninin ardından Çin Exim Bank yetkilileriyle görüştü. Daha sonra ise basına kapalı olarak Başbakan Yardımcısı Wang ile görüşen Çağlayan, beraberindeki heyetle bu akşam Pekin'den Şanghay şehrine geçerek Türkiye'ye hareket etti. Son 4 ayda 3 kere Çin'e gelen Çağlayan, Çin temaslarına 24 Eylül'de Şanghay şehrinden başlamıştı.

KEK İMZA TÖRENİ İPTAL EDİLDİ

Bugün Pekin'de imzalanması beklenen Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) imza töreni Çin Ticaret Bakanı Chen Deming'in (Çın Dımin) ABD dönüşünde rahatsızlanması nedeniyle iptal edildi. Bunun üzerine Çin Başbakanı Wen, Bakan Çağlayan ile görüşmesi için Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Wang Qishan'a talimat verdi. Çin Ticaret Bakanı Chen, ABD'deki G-20 zirvesine Çin Devlet bakanı Hu Jintao ile katılmış ve dün gece ülkesine dönmüştü. Bakan Chen'ın uçaktan iner inmez hastaneye kaldırıldığı belirtilirken, rahatsızlığının nedeni hakkında bir açıklama yapılmadı.

Dün görüşmeleri tamamlanan KEK protokolü hazırlamış ve Türk tarafının teknik heyet başkanı DTM Anlaşmalar Genel Müdürü Yüksel Akça ile Çin teknik heyeti başkanı Liang Wentao tarafından parafe edilmişti. Bakan Çağlayan söz konusu protokolü imzalarken, Çinli Bakan da daha sonra imzalayacak ve protokol daha sonra Türkiye'ye diplomatik yollardan gönderilecek. KEK protokolünde ticaretten enerjiye, ulaştırmadan turizme kadar iki ülke arasındaki bütün ticari ve ekonomiyi kapsayan hususlar yer alıyor.



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,700 µs