'Haremüşşerif' gerginliği | " /> 'Haremüşşerif' gerginliği | "/>

En Sıcak Konular

Ortadoğu'da 'Haremüşşerif' gerginliği

27 Eylül 2009 12:48 tsi
Ortadoğu'da 'Haremüşşerif' gerginliği Yahudilerin en kutsal günü sayılan Yom Kippur'un (Kefaret Günü) arifesinde, dua etmek amacıyla Ağlama Duvarı'na gelen aşırı dinci Yahudilerin bazılarının Haremüşşerif'e girmesi üzerine, cami içindekilerle İsrail polisi arasında şiddet olayları çıktı, 1

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre olay sabah saatlerinde meydana geldi. Ağlama Duvarı'na Yom Kippur nedeniyle akın eden binlerce aşırı dinci Yahudi'den bazıları, Mugrabi kapısından (Faslılar Kapısı) cami alanına geçti.

Cami alanına girenler El Aksa Camisi'ne de girmeye çalıştı. Bunun üzerine camide sabah namazı için bulunan Filistinliler, içeri girenlere taş, ayakkabı ve sandalyelerle karşı koymaya çalıştı. İsrail polisi ve sınır polisleri ise Filistinlilere müdahale etti.

Verilen bilgiye göre, polis Haremüşşerif içindekileri dağıtmak için gaz bombaları da kullandı. Kısa süreli gelişen şiddet olaylarında 9 Filistinlinin yanı sıra 2 polisin yaralandığı bildirilirken, Yahudi aşırı dinciler de dışarı çıkarıldı.

Ancak İsrail polisi, caminin tüm giriş kapılarını kapattı ve kapılara çok sayıda güvenlik görevlisi yerleştirdi. Cami kapılarında içeri girmek için polise karşı koyan Filistinliler ve polis arasında da gerginlik yaşandı, buradaki olaylarda da 4 Filistinli yaralandı. İsrail polisinin, eski Kudüs Müftüsü, İslam Meclisi Başkanı İkrima Sabri ile Filistinli milletvekillerinden Hatim Abdülkadir'in camiye girmesine de engel olduğu bildirildi.

Camiye giden Müslümanların çoğu, içeri girebilmek için hemen her kapı arasında mekik dokudu, ancak seccadeleri omuzlarında geri döndüler.

Yahudiler, Haremüşşerif yerleşkesi altında, kutsal saydıkları, yıkılan ikinci tapınağın bulunduğuna inanıyor. Bu nedenle zaman zaman bazı aşırı dinci Yahudilerin camiye girme çabaları gerginliğe yol açıyor.

Yahudi aşırı dinciler arasında bazı gruplar ise altında tapınak bulunduğu gerekçesiyle üzerine basılmasın diye, kendi üyelerinin Haremüşşerif'e girmesini kesinlikle yasaklıyor.

İsrail'in, 1967'de Doğu Kudüs'ü ilhak etmesinden sonra, cami yerleşkesinin kontrolü de İsrail polisinin elinde bulunuyor. Yerleşke içinde İsrail polisinin karakolu ve askerleri de var. Ancak Haremüşşerif'in yönetimi İslam Vakfı'nca yürütülüyor.

A.A.



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,154 µs