Türkiye ne yapar? | " /> Türkiye ne yapar? | "/>

En Sıcak Konular

İran'a bomba yağarsa, Türkiye ne yapar?

27 Eylül 2009 10:33 tsi
İran'a bomba  yağarsa, Türkiye ne yapar? Kadri Gürsel'den tartışılacak iddia: “Komşularla sıfır sorun” politikası bu şartlarda ancak İran doğrudan bombalanırsa sürebilir!

Kadri Gürsel / Milliyet

İran bombalanırsa ‘sorun’ çıkmaz!

ABD’nin Pittsburgh kentinde önceki gün toplanan G-20 zirvesi sırasında ABD Başkanı Obama, Büyük Britanya Başbakanı Brown ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy toplu halde kameraların karşısına geçip, İran’ın Kum kenti yakınlarında gizli bir uranyum zenginleştirme tesisinin varlığını tespit ettiklerini açıkladılar...

Bugüne kadar İran’ın, uranyumu nükleer silah üretiminde kullanılacak yoğunlukta zenginleştirmek için sadece Natanz tesisine sahip olduğu sanılıyordu.

Batı’dan ültimatom
 Üç liderin İran’a yönelik sert ifadeler ve uyarılarla güçlendirerek bir ültimatom havası verdikleri bu son açıklamalar, İran’ın nükleer programıyla ilgili krizde Batı’nın tavrını kritik bir biçimde sertleştirmekte olduğunun işaretidir.
Açıklamalarda İran uluslararası toplumun güvenini yeniden kazanmaya ve şeffaf olmaya çağırılıyor; bu yönde davranmadığı takdirde alternatifin “ağır yaptırımlar” olacağı vurgulanıyor.

İran’a karşı bu önemli çıkışın, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan “5+1” grubunun 1 Ekim’de Cenevre’de Tahran’la nükleer programı konusunda masaya oturmalarına 6 gün kala yapılması anlamlı.

ABD Başkanı Obama, Şiilerin kutsal kenti Kum’un kuzeydoğusunda, Devrim Muhafızları’nın gözetimi altındaki bir bölgede bir dağın içine oyularak inşa edilen uranyum zenginleştirme tesisiyle ilgili şüpheli faaliyetin “Batılı istihbarat servisleri tarafından iki yıldır izlendiğini” söyledi.
Le Figaro gazetesi “bir Fransız kaynağı”na dayandırdığı haberinde ise söz konusu tesisin bir uranyum zenginleştirme tesisi olduğunun sadece “bir süre önce anlaşıldığını” yazdı.

Bu tesisin varlığının ortaya çıkarılması, İran’ın nükleer programının askeri nitelikte olduğunun da kanıtlanması anlamına geliyor.

Yılda bir atom bombası
Batı basınına konuşan uzmanlara göre, Kum’daki tesiste uranyum zenginleştirmekte kullanılan üç bin santrifüj, adet olarak sivil amaçlı bir faaliyet için yetersiz... Ancak 3 bin santrifüj, yılda bir atom bombası üretmek için lüzumlu olan zenginleştirilmiş uranyumu elde etmek için de yeterli.

İlk bakışta, Obama’nın İran’la önkoşulsuz doğrudan diyalog politikasının fazlasıyla naif ve dolayısıyla başarısız olduğunun bu keşif ile kanıtlandığı söylenebilir...

Diğer taraftan, Batılı büyük güçlerin önceki günkü çıkışlarıyla Cenevre’deki görüşmeler öncesinde İran’ı artan bir psikolojik baskı altına aldıkları da öne sürülebilir.

İran’ın bu baskıdan çekindiği, üç Batılı liderin cuma günü söz konusu açıklamayı yapılacaklarını bir biçimde haber alır almaz, Kum’daki tesisin varlığını onlardan önce dünyaya duyurarak gelecek baskıyı hafifletmeyi amaçlayan bir mektubu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na perşembe akşamı alelacele yetiştirmesinden belli.

Rusya’nın İran’a desteğini azaltırken, ağır yaptırımlara muhalefetini bir hayli yumuşatması da Tahran için alarm verici bir sinyaldir.

Aralığa kadar bekleyecekler
Şurası artık belli olmuştur: İran görüşmelerde somut tavizler vermediği takdirde Batılı güçler tarafından aralıkta yapılacak bir durum değerlendirmesi sonucunda, bu ülkeye karşı vakit geçirmeden son derece ağır ekonomik yaptırımlar uygulanması hususunda stratejik bir karar alınacaktır.

İşte o zaman AKP’ye yön verenler, İran’a karşı yaptırımlar konusunda Batı’yla birlikte hareket etmek veya etmemek gibi bir tercihle karşı karşıya kalacaklardır. İran’ın nükleerleşmesinin önüne geçilmesi Türkiye’nin de stratejik çıkarlarının bir gereğidir. Bu şartlarda, hele bir de BM Güvenlik Konseyi’nin bir ambargo kararı alması gündeme gelirse, Güvenlik Konseyi üyesi Türkiye’nin Batı’yla birlikte hareket etmemesinin mantığını izah etmek zorlaşacaktır.

Bu bir yerde, “komşularla sıfır sorun” adlı romantik politika ile “büyük güçlerle birçok sorun” arasında bir tercih yapmak meselesidir. Ortası yoktur.

“Komşularla sıfır sorun” politikası bu şartlarda ancak İran doğrudan bombalanırsa sürebilir! O zaman kimsenin Türkiye’den üslerini ve hava sahasını komşusu İran’ı bombalamaya giden savaş uçaklarına açmasını istemeye hakkı olamayacağı için, İran tarumar edilse de Türkiye bu ülkeyle ya da Batı’yla hiçbir sorun yaşamayacaktır!



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,612 µs