isyan ettirdiler | " /> isyan ettirdiler | "/>

En Sıcak Konular

Başbakan'ı G20'de isyan ettirdiler

27 Eylül 2009 09:47 tsi
Başbakan'ı G20'de isyan ettirdiler Dünya ekonomisinin yeni patronu G-20’nin zirvesinde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin notunu Surinam ve Papua’yla aynı seviyede tutan sıfırcı kredi derecelendirme şirketlerine el atılmasını istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kredi notunu batık İzlanda’nın bile beş basamak altında tutan kredi derecelendirme kuruluşlarının bu tutumunu G-20 gündemine taşıdı. Erdoğan “Finans sektörünün sihhati için kredi derecelendirme kuruluşları şeffaf hale getirilmeli” dedi. Dünya ekonomisinin yeni karar alma örgütü G-20 Liderler Zirvesi’nin önceki günkü ikinci oturumunda “Finansal Sektör Düzenlemeleri Reformu” konulu bir konuşma yaparak krizde Türkiye’nin deneyimlerini anlatan Başbakan Erdoğan, krizlerin önlenmesi için finansal denetime yönelik atılan adımlara destek verdiğini söyledi. Erdoğan, bu konuda Türkiye’nin üzerine düşeni yapacağını anlattı.

ROLLERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Başbakan Erdoğan konuşmasında, batık bankalara verdikleri notlarla tartışma yaratan kredi derecelendirme kuruluşlarının işlevine de dikkat çekerek G-20 katılımcılarını bu konuda uyardı. Başbakan Erdoğan şunları söyledi: “Kredi derecelendirme kuruluşlarının finansal sistem üzerindeki rolünün gözden geçirilmesi yönündeki girişimi çok önemli görüyoruz. Ayrıca kredi derecelendirme sürecinde şeffaflığın ve kalitenin artırılmasının ve çıkar çatışmalarının azaltılmasının, finansal sektörün sıhhati açısından çok önemi olduğunu hatırlatmak istiyoruz.”

PARA KARŞILIĞI NOT VERMİŞLERDİ

Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirdiği ve kamuoyunda ‘sıfırcı hocalar’ olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, küresel krizde Kanada’yla birlikte tek banka batırmayan ülke olan Türkiye’nin kredi notunu 4 yıldır aynı düzeyde tutuyor. Söz konusu kuruluşların Türkiye’ye verdiği not Surinam, Papua Yeni Gine, Cooke Adaları ve Gabon gibi dünya ekonomisinde sözü dahi edilmeyen ülkelerle aynı seviyede bulunuyor. Türkiye’ye karşı tutumları OECD’nin bile gözünden kaçmayan söz konusu kredi derecelendirme kuruluşları küresel kriz sırasında tamamı değersiz parçasına dönüşen türev tahviller, iflasını açıklayan Lehman Brothers ve batık hale gelen İzlanda gibi ülkelere verdikleri çok yüksek notlar nedeniyle dünyada da büyük tepki çekiyor. Son olarak bu kuruluşlardan Moody’s’in eski analisti ABD’li Sylvain Raynes geçen hafta yaptığı itiraflarda kriz öncesi batacağını bilmelerine rağmen pekçok kuruluşa para karşılığı yüksek kredi notları verdiklerini açıklamıştı. •

Ders gibi anlattı: Bankaları nasıl ayakta tuttuk

Başbakan Erdoğan G-20’de yaptığı konuşmada “Türkiye yapılan reformlar sayesinde krizi finans sektörüne hiç bir destek verme ihtiyacı duymadan atlatan tek OECD ülkesi olmuştur” dedi. Erdoğan konuşmasının büyük bölümünde Türk bankalarının krizi nasıl hasar almadan atlattığını anlattı. Erdoğan bu duruma gelmelerinde 2001 yılında Türk bankacılık sektöründe yaşanan krizin ardından atılan adımların etkili olduğunu belirtti. Erdoğan atılan adımları şöyle sıraladı:

• 2001’deki bankacılık krizinin arkasındaki en önemli etkenlerden biri olan açık döviz pozisyonları kontrol altına alındı. Bu sayede bankaların küresel likidite bolluğu döneminde aşırı borçlanmalarının önüne geçildi.

• Türkiye’de döviz geliri olmayan kesimlerin dövizle borçlanmalarına karşı ciddi tedbirler alındı. Son yaptığımız düzenleme ile bu tedbirler daha da iyileştirildi.

• Banka sahiplerinin ve üst düzey yöneticilerinin kişisel sorumluluklarının yüksek olmaması yaşanmakta olan krize neden olan etkenlerden bir tanesi olmuştur. Türkiye bu alanda da önemli adımlar atmıştır.

• Banka bilançolarının şeffaflığının önemi de yaşanan son krizle birlikte daha iyi anlaşılmıştır. Türk bankalarının raporlama ve muhasebe sistemleri, son yıllarda uluslararası standartlar düzeyine çıkarılmıştır. Bugün Türk bankacılık sistemine ilişkin her türlü bilgiye düzenleme ve denetleme otoritemizin internet sayfasından erişilebilmektir.

• Türkiye asgari sermaye yeterlilik oranını uluslararası standart olan yüzde 8’in üzerine çıkararak yüzde 12 olarak uygulamaktadır. Ayrıca yasal minimum sermaye oranını yakalayamayan bankaların yeni şube açmalarına ve kredi portföylerini genişletmelerine izin verilmemektedir.

Kredi notları ne anlama geliyor?

Kredibilitesi yüksek ülkeler arasına girmek, ‘Buraya güvenle yatırım yapılabilir’ vizesini almakla eş anlamlı. Genellikle AAA veya Aaa gibi üç tane A en güvenilir olan, Baa3 ya da BBB- olanlar ise alt derece de olsa, ‘güvenle yatırım yapılabilir’ anlamına geliyor. Türkiye halen bu seviyelerin altında bulunuyor.

Bir sonraki G-20 Zirvesi Kanada’da

G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, 2010’da Kanada ve Güney Kore’de olmak üzere iki kez, 2011’de de Fransa’da bir kez bir araya gelmeyi kararlaştırdı. G-20 zirvesinin sonunda yayımlanan nihai bildiride “Haziran 2010’da Kanada’da, Kasım 2010’da Güney Kore’de bir araya gelmeye karar verdik. Ondan sonra da yılda bir kez toplanacağız ve 2011’de Fransa’da buluşacağız” denildi.

Star



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,660 µs