En Sıcak Konular

Domuz gribine karşı, hastanelere alternatif aciller geliyor

26 Eylül 2009 18:07 tsi
Domuz gribine karşı, hastanelere alternatif aciller geliyor Sağlık Bakanlığı, ikinci domuz gribi dalgasına karşı hastanelerde seferberlik başlattı.

En kötü senaryoya göre hareket eden bakanlık, yoğun bakım kapasitelerini artırmak için düğmeye bastı. İlk başvuruların yapıldığı acillere de alternatifler geliştirecek olan bakanlık, şu anda acil hizmeti verilen mekanlar yanında gerekirse yeni acil mekanları oluşturacak.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Cihan Haber Ajansı'na domuz gribinde ikinci dalgaya karşı alınan önlemler hakkında bilgi verdi. Salgınla ilgili pek çok senaryo bulunduğunu hatırlatan Şencan, kendilerini en kötüsüne hazırladıklarını kaydetti. Şencan, buna göre olası bir salgında polikliniklere müracaat edecek hasta sayısının milyonlarla, yatan hasta sayısının on binlerle, yoğun bakımdaki hasta sayısının ise binlerle ifade edileceğini vurguladı. Bu kapsamda ciddi bir hazırlık içinde olduklarını kaydeden Şencan, "Mevcut kapasiteyi gözden geçiriyoruz. Kapasite artışı sürecindeyiz. Solunum cihazı sayımızı şu anda olanın yüzde 25'i kadar artıracağız. İleri yoğun bakım hizmeti verilebilecek yatak sayısını da bir kat daha artıracağız." diye konuştu.

Olası bir domuz gribi salgınında, hastaları herhangi bir hastaneye yönlendirilmeyeceğini aktaran Şencan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm illerde bu hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Çünkü salgın ortaya çıkarsa, ciddi rakamlarda hasta sayısı olacak. Bu hastaları bir yerden bir yere taşımanın getirdiği yükler de var. Türkiye'nin tamamında bu hizmeti verebilecek bir kapasite oluşturacağız."

Salgın durumlarında en çok başvurunun acillere olduğunu, yoğun başvuru nedeniyle verilen hizmetlerde ise aksamalar olabildiğine dikkat çeken Şencan, "Bunun için de acillere alternatiflerini geliştireceğiz. Yani şu anda acil hizmeti verdiğimiz mekanlar yanında, gerekirse, yeni acil mekanlar oluşturacağız. Mesela polikliniklerin uygun kısmı buralar için ayrılabilir." şeklinde konuştu. Şencan, acil hizmetler için basamaklandırma mevcut olduğunu hatırlatarak, ilk değerlendirmeden sonra, riskine göre kırmızı, yeşil, sarı bölgeler bulunduğunu söyledi. Şencan, şu anda hastalığın şiddetine göre yaptıkları bu sınıflandırmayı, domuz gribi durumunda da domuz gribi şüpheli olanlar ve olmayanlar diye ayırabileceklerini kaydetti.

GÜVENLİKTEN, SEKRETERE KADAR TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EĞİTİM VERİLECEK

Domuz gribine karşı tüm sağlık çalışanlarına eğitim verileceğini aktaran Şencan, şunları dile getirdi: "Doktora ve hemşireye olduğu kadar güvenlikçiye de eğitim verilecek. Mesela bu kişiler, domuz gribi şüphesi ile başvuran hastaların, hangi birimlere yönlendirileceği konusunda bilgilendirilecek. Çünkü onların yönlendirmesi önemli. Domuz gribi hastalarının mümkün olduğu kadar diğer hastalar ile temas etmemesini sağlayacağız. Hemşirelere, bir hastaya baktıktan sonra diğer hastaya geçerken hangi önlemleri alacağı, kendisini nasıl koruyacağı konusunda eğitim verilecek."

Şencan, acilde karşılayanından, laborantına, hemşiresinden, sekreterine kadar tüm sağlık çalışanlarına eğitim verileceği ifadesini kullandı.

Cihan



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,678 µs