En Sıcak Konular

"Rusya ve Belarus birlik devleti kurmalı"

26 Eylül 2009 16:59 tsi
Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, siyasilere ve dini yetkililere çağrıda bulunarak Rusya-Belarus birlik devletine önem verilmesini istedi.

On gün süren Ukrayna temaslarının ardından Belarus'a da bir ziyaret gerçekleştiren Kirill, Rusya merkezli siyasi yapının oluşması için çaba sarf ediyor.

Başkent Minsk'te halka seslenen Kirill, Rusya-Belarus birlik devletinin önemine dikkat çekti. Patrik, "Bu birlik halkın rızasıyla kurulmuş ve kilisenin onayını almış bulunuyor. Eğer, biz bu birlik devletini kaybedersek bu durumda hem ekonomik hem de siyasi olarak kayba uğrarız. Sadece halk ve devlet olarak değil, aynı zamanda da ferd olarak da kaybederiz. Belarus ve Rusya dost ülkeler. Bu iki ülke arasındaki birliğin potansiyeli hissedilir bir gücü temsil ediyor. Birlik düşüncesi muazzam öneme sahip." dedi.

Kirill, ayrıca diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin egemenliğine saygı duyulması gerektiğini hatırlattı. "Bizim kardeşlerimiz arasında Ukrayna, Moldova ve başka ülkeler de var." ifadesini kullanan Kirill, Avrupa'nın bugün yaşadığı sorunlara yardımcı olunması gerektiğini belirtti.

Belarus'ta dinler arası diyalog açısından sağlıklı bir ortamın olduğunu kaydeden Kirill, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Belarus topraklarının çok eski bir Ortodoks coğrafyası olduğunu ve ülke vatandaşlarının ezici çoğunluğunun Ortodoks kökenli sayıldığını kaydeden Rus din adamı, "Buna rağmen ülkenizde dinler arasında çok güzel samimi ilişkiler var. Her inançtan insanlar özgürce ibadet etme ve kendi dini yükümlülüklerini yerine getirme hakkına sahip olmalı. Ama bunun yanında da bu şahıs başkalarıyla ilişkisini öyle kurmalı ki bulunduğu toplumda bölücülüğe değil dayanışmaya yol açsın." dedi.

Daha sonra Kirill Belarus Devlet Üniversitesi'ne bağlı Teoloji Enstitüsü'nü ziyaret ederek öğrencilerle buluştu. Burada Rus patriğine fahri doktora da verildi.

(CİHAN)



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,352 µs