En Sıcak Konular

Marketlerin raf kirası KOBİ'leri zorluyor

26 Eylül 2009 11:58 tsi
Adana Ticaret Odası Gıda Komisyonu Başkanı Erdinç Güneyli, büyük marketlerin sadece giriş bedeli 50 bin avroya kadar yükselen raf kiralarının KOBİ'leri (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) zorladığını, hazırlığı süren perakendecilik yasasıyla bu bedellere

Güneyli,  “ekonomik sıkıntıların aşılmasının KOBİ'lerin desteklenmesiyle mümkün olacağını ancak, bugüne kadar yeterli somut adımların atılmadığını” savundu.

Gıda sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin sorunlarına dikkati çeken Güneyli, bu firmaların, ürün verdikleri hipermarketlere yönelik sıkıntılarının büyük boyutlara ulaştığını, sorunun çözümünün ise sürekli gündemde tuttukları perakendecilik yasasıyla mümkün olabileceğini bildirdi.

Güneyli, halk arasında Perakendecilik Yasası olarak bilinen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlığı süren Büyük Mağazalar Kanunu ile sektördeki sorunların önüne geçileceğine inandığını, bu konunda tedarikçiler ile hipermarketler arasında yaşanan sorunların giderilmesini umut ettiklerini belirtti.
Marketlerde satılan ürünün en fazla 2 ayda tüketilen cinsten olmasına rağmen bunun bedelini 6 ayda alamayan firmaların bulunduğunu anlatan Güneyli, raf kirası adı altında markete giriş için istenen bedelin 50 bin avroyu bulduğunu, giderlerin bununla da kalmadığını, reklam, tanıtım, yeni mağaza açılması, raf sırasında öncelik gibi çeşitli adlarla ekstra ücretler talep edildiğini söyledi.

Çalışmaları süren perakendecilik yasasıyla ilgili sektörde faaliyet gösterenlerin mutlaka görüşlerinin alınması gerektiğini ifade eden Güneyli, şunları kaydetti:
“Öncelikle raf kiralarına sınırlama getirilmeli. Raf giriş bedelleri ile vizyon, katalog, dergi katılımları satış miktarının üzerinden belirli bir ıskontoya bağlanmalı, doğrudan belirli bir tutar istenememeli.

Bunun yanı sıra son yıllarda marketler kendi markalarıyla paketleme yaparak ürün satışa sunuyor. Bu ürünlere emsallerinden daha düşük fiyat etiketi konulduğundan diğer markaların rekabet gücü kırılıyor. Bu nedenle mağazaların kendi markalarının raftaki payı yüzde 20'yi geçmemeli.”
Güneyli, marketlerin çalışma saatlerinin de 09.00 ile 21.00 arasında olması ve hafta da bir gün tatil edilmesi gerektiğini de savunarak, “Tedarikçilerin yapacakları ödemeler ise belli bir takvime bağlanmalı” diye konuştu.

ZARARINA SATIŞLAR

Güneyli, KOBİ'lere sıkıntı yaşatan bir başka konunun ise marketlerin zararına yaptıkları satışlar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Perakendecilik Yasasıyla zararına satışlar engellenmeli. Fransa'da olduğu gibi, kimse aldığı fiyattan aşağıya satış yapamamalı. Çünkü, en büyük haksız rekabet ve devletimizin vergi kaybı burada yaşanmaktadır.

Bu vergi kaybı mobil telefon şirketlerinde de var. 'Hattını taşı 1000 kontör bedava' şeklinde kampanyalar var. Burada devletimizin iletişim vergisi kaybı oluşuyor. Marketlerde yapılan zararına satışlarda ise kurumlar vergisi ve katma değer vergisi kaybı var. Bu indirimler yapılırken fiyata duyarlı birkaç üründe yapılmakta, çok çeşitli ürünler sattıkları için etkilememekte veya Türkiye'mizde birkaç yıl zarar etseler de lider oldukları ülkelerden sübvanse edebilmekteler. Ancak yerli esnafımızın böyle bir imkanı yok.”

A.A.



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,866 µs