İngiliz ordusu, hükümeti nasıl cezalandırdı | " /> İngiliz ordusu, hükümeti nasıl cezalandırdı | "/>

En Sıcak Konular

İngiliz ordusu, hükümeti nasıl cezalandırdı

26 Eylül 2009 10:58 tsi
İngiliz ordusu, hükümeti nasıl cezalandırdı 'İktidara ceza olsun' diye basına vermişler

İngiltere’de 20 bakan ve milletvekilinin istifa ettiği ülkenin en büyük siyasi skandalının belgelerini, basına hükümetin Afganistan’daki askerlerle yeterince ilgilenmediğini düşünen askeri yetkililer, “iktidara ceza olsun” diye vermiş.

Afganistan’da Taliban’a karşı verilen savaşta ibre, giderek Taliban lehine dönerken, bu ülkeye asker gönderen ülkelerde de tartışmalar yaşanıyor. Bu tartışmanın en hararetli yaşandığı yer ise, ABD’den sonra Afganistan’da en çok kayıp veren ülke İngiltere. 2001’den beri 217 kayıp veren İngiltere’de başta resmi kuruluşlar olmak üzere, birçok mercide hazırlanan raporlarda, İngiliz askerlerinin ölmesinde en büyük etkenin “teçhizat yetersizliği” olduğunun ortaya çıkması, iktidardaki İşçi Partisi’ni köşeye sıkıştırırken, ordu ile iktidar arasında da gerginlik yaşanmasına neden oluyor. Dün ortaya çıkan bir olay, bu gerginliğin ne boyutlarda olduğunu gösterdi. Daily Telegraph gazetesi, yaz aylarında İngiltere siyasetini sarsan “milletvekillerinin masraf listesi skandalı”nın basına sızmasında, hükümetin Afganistan’da savaşan askerlere yeterli teçhizat sağlamamasına kızan askeri yetkililerin etkili olduğunu yazdı. Başbakan Gordon Brown’ın ülke tarihinin en büyük skandallarından biri olarak nitelediği olayda, Brown dahil birçok milletvekilinin evlerindeki uydu televizyon, badana mutfak masraflarını bile devlete fatura ettiği ortaya çıkmıştı. Gazete, bu skandalı kanıtlayan belgeleri kendilerine verenlerin resmi dairelerde çalışan sivil ve askeri yetkililer olduğunu, bunun altında ise hükümete kızgınlıklarının olduğunu yazdı. Bu askerler silah arkadaşları bütçe darlığı nedeniyle Afganistan’da yetersiz teçhizat ve malzemeyle savaşırken, milletvekillerinin en küçük harcamalarını bile, devlete fatura ettiklerini görünce öfkeye kapıldı. Sonunda da belgeleri Daily Telegraph’a sızdırınca skandal patladı.

Korgeneral istifa etti

Ayrıca, dün 2007-2008 yıllarında Afganistan’da kritik operasyonlarda görev yapan Korgeneral Andrew MacKay, ordudan istifa ettiğini açıkladı. Basın MacKay’ın, hükümeti protesto etmek için istifa ettiğini yazdı. General MacKay, 2008’de Afganistan’dan döndüğünden beri, hükümetin Afganistan politikasını eleştiriyordu.

Yaralı askerin bu fotoğrafı ülkede tartışma çıkardı

İki gün önce, Afganistan’dan yaralı dönen Onbaşı Thomas James’in, aynı patlamada hayatını kaybeden silah arkadaşının cenazesinde çekilen bu fotoğrafı ülkede büyük tartışma başlattı. Basın, hayatı boyunca diyalize bağlı olarak yaşayarak, parmaklarını ve sol gözünü kaybeden 22 yaşındaki askerin fotoğrafını “Artık yeter. İngiliz gençleri ölmesin” diyerek verdi. Son bir yılda Afganistan’da 82 İngiliz askeri yaşamını yitirdi.

Askerler botlarını kendileri götürüyor

İngiliz askerlerinin, yetersiz veya kullanışsız teçhizatlar kullandığı için hayatını kaybetmesi, ailelerin oğullarına çorap, hatta bot satın alarak Afganistan’a göndermesine neden oluyor. Dün Chester’da yolcu edilen bir birlikte bir askerin, kendi aldığı botları giymesi, ülkede büyük dikkat çekti.



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    20,201 µs