bankaları korkuttu | " /> bankaları korkuttu | "/>

En Sıcak Konular

G-20 ,bankaları korkuttu

26 Eylül 2009 10:57 tsi
G-20 ,bankaları korkuttu Kriz ders oldu, G-20 liderleri bankalara sıkı denetimde anlaştı

Birlikte hareket edildiği takdirde finansal kurumların risk alma, ödemelerin uzun vadeli performansla uyumu ve faaliyetlerinde şeffaflık konularında sıkı kurallara sahip olacağı ifade edilen metinde, bankaların, gerekli olduğunda kredi vermeyi desteklemesi için kârlarının büyük bölümünü tutması gerektiği vurgulandı.

BDDK, yaşanan küresel krizden dolayı geçen yıl Türk bankalarının temettü dağıtmamasını isteyerek 2009'a daha sağlam girmelerini sağlamıştı. Metinde öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle sıralandı: Kötü performans halinde yöneticilere yapılan ödemelerin geri alınması, bazı primlerin hisse senedi olarak ödenmesi ve düşük sermayeli bankalarda primlerin gelirin yüzdesine göre sınırlandırılması. Ayrıca metinde, "Düzenlemede ve denetimde önemli hatalar, artı bankaların ve diğer finans kurumlarının pervasızca ve sorumsuzca risk alması, mevcut krizlere önemli katkıda bulunan tehlikeli finans kırılganlıklarına yol açtı. Ücret politikaları ve pratiklerinde reform yapmak, finansal istikrarı artırmayı amaçlayan çabalarımızın temel parçasıdır." ifadesi de kullanıldı. Liderler, daha istikrarlı küresel ekonomi, bankacılık sektörünün kurallarında reform yapılması ve küresel ısınma gibi konularda görüşmeler yaptı.

Zirveye ev sahipliği yapan Amerika, zirvenin en önemli gündem maddesinin finans sektörünün düzenlenmesi reformu olduğunu kabul etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, küresel ekonomideki dengesizliklere çözümün de öncelikli olduğu söylendi. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner de, Amerika gibi borç yükü fazla olan ülkeler ile Çin gibi ihracat zengini olan ülkeler arasındaki dengesizliklerin giderilmesi için hazırlanan ABD destekli planın geniş destek gördüğünü bildirdi. Planda, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ekonomilerin ticaret fazlalarını düşürmek için iç tüketimi desteklemesi, Amerika ve Avrupa'nın uzun vadeli bütçe açıklarını azaltması için daha fazla tasarrufa yönelmesi öneriliyor. Başkan Barack Obama da ekonomide uzun vadeli istikrarı güvenceye almak için küresel sermaye akışındaki dengesizliğin giderilmesiyle ilgili kampanyaya önderlik ediyor. Obama'nın Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Larry Summers, BBC'ye verdiği demeçte, "ABD, çok yüksek hacimli ithalatla tüketime dayalı büyüme ve küresel ekonominin geri kalanına itici güç olmayı destekleme deneyimini sürdüremez, sürdürmemeli ve sürdürmeyecek. Bu, ABD için sürdürülebilir bir finansal durum değildir ve bunun için düzeltme sürecindeyiz." dedi.

Çin, IMF'de daha fazla oy hakkı istiyor

Zirve başlıklarından bir diğeri ise Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bazı gelişmekte olan ülkelere daha fazla oy hakkı verilmesiyle ilgili yeniden biçimlendirilmesi. Şu anki düzenlemede Fransa'nın ekonomisinin bir buçuk katı ekonomiye sahip Çin'in oy hakkı yüzde 3,7 iken Fransa yüzde 4,9 oy hakkına sahip. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin, IMF'de yüzde 7 ve Dünya Bankası'nda yüzde 6 olan kotalarının değiştirilerek gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında oy hakkı dağılımının eşit olmasını istiyor. PITTSBURGH ZAMAN

'CEO'ların primini keselim' teklifine ABD vetosu

Zirvenin gündemindeki konulardan biri de, banka yöneticilerine ödenen ikramiye ve maaşların nasıl sınırlandırılacağına dair bir çerçeve belirlenmesi oldu.

Başını Fransa'nın çektiği bazı Avrupa ülkeleri finans sektöründe dağıtılan ikramiyelerde katı sınırlamalar olması gerektiğini savunurken Amerika, ikramiyelerde sınırlama fikrinin karşısında durmayı tercih etti. Lehman Brothers'ın CEO'su Richard Fuld, şirketin sıkıntılı olduğu dönemde bile ikramiye almaya devam ederek 2002-2007 arasında 350 milyon dolar prim aldığını itiraf etmişti. Kriz sürecinde CEO'ların maaşları hiç gündemden düşmemişti. Krizin ardından en büyük bankalar sıralamasında birinciliğe yükselen Çin Endüstri ve Ticaret Bankası'nı yöneten Jiang Jianqing, 2008'de 234 bin 700 dolar aldı. Bu rakam, dördüncü büyük banka JPMorgan'ın CEO'su Jamie Dimon'un aldığı 19,6 milyon doların yüzde 2'sinden daha az ediyor.

Zaman



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,668 µs