Eyvah Çinliler geliyor' | " /> Eyvah Çinliler geliyor' | "/>

En Sıcak Konular

'Eyvah Çinliler geliyor'

26 Eylül 2009 08:43 tsi
'Eyvah Çinliler geliyor' Bakan Çağlayan: Kendimizi 'Eyvah Çinliler geliyor' psikolojik baskısı altında hissettik

Çin'in Şanghay şehrindeki temaslarını tamamlayan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Kendimizi, 'Eyvah Çinliler geliyor' psikolojik baskısı altında hissettik" diye konuştu.
Şanghay şehrindeki temaslarının ardından Türk basın mensuplarına Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte bir değerlendirmede bulunan Çağlayan, Çin'i tehdit değil fırsat olarak gördüklerini belirtti. "Genelde Çin'i hep bir fobi ile düşündük. İşte eyvah Çinliler geliyor. İşte bu eyvay eyvahlarla kendimizi psikolojik baskı altında hissettik.'' diyen Çağlayan, "İşte bu baskıyla Çin'e ihracat yapamayacağımızı, kendimizi Çin'den nasıl koruyacağımızı düşündük. Böyle bir tablo gösterildi." dedi. Bugün gelinen noktada eğer istenirse Çin'e yapılacak satış olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, bundan 3 yıl öncesindeki Çin'e ihracat arasında üç katı fark olduğunu hatırlattı. "3 yıl önce ihracat 500 milyon dolarken bugün bir buçuk milyar dolara çıktı. Tekrar ifade ediyorum. Bu rakam Çin'in ithalatındaki rakamın binde biri." şeklinde konuşan Çağlayan, "Ama yeri geldiği zaman Türkiye dünyanın 15. büyük ekonomisi, Avrupa'nın 6. büyük ülkesi diyoruz. İhracatta da dünyada almış oludumuz pay yüzde bire yakın." ifadelerini kullandı.

Çin'in, Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiğini ve Türkiye ile ticareti dengeli hale getirmek için yatırım yapacakları sözünü verdiğini belirten Çağlayan, ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin Urumçi olaylarından etkilendiğini, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi sıfatıyla geçen ay Çin'e yaptığı ziyaretin ilişkilerin gelişimi için milat sayılabileceğini ifade etti.

Türkiye ile stratejik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda Çin'in Irak'a ve Suriye'ye ilgi duyup duymadığı yönündeki soruya verdiği cevapta Çağlayan, "Dünyanın 2 yüz 25 müteahhitlik firması içinde Çin'in 51, bizim ise 31 firmamız var. Bir kere Çin dünyaya açılma noktasında kesin kararını vermiş durumda. Gerek yatırımlarla gerek ikili işbirliği noktasında kararını vermiş durumda. Kısa süre sonrada dünyanın en büyük ekonomisi olacak ya da öyle de görülüyor. Bu konudaki işbirliklerine fazlasıyla varlar. Çin birçok noktada gelmiş olduğu özellikle ileri teknoloji noktasındaki deneyimleri ve kazanımlarını, elektronik, sanayi derken, bunları da bizim firmalarımızla paylaşmak istiyorlar. Yani Türkiye'deki firmaların avantajlarını, komşu ülkelerdeki avantajlarını birlikte kullanma noktasında istekleri var. Yani tam bir serbest piyasa anlayışı içinde hareket ediyorlar. Onun için buna son derece sıcak baktıklarını söyleyebilirim." diye konuştu.

Bakan Çağlayan, temaslarına bugün Pekin'de devam edecek.

Cihan



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,099 µs