En Sıcak Konular

Baykal'dan 'Demokratik Açılım'a tepki

25 Eylül 2009 19:26 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi hazmettire hazmettire parçalamaya çalıştığını ileri sürdü.

15'inci Elma, Tarım ve Kültür Festivali'ne katılmak için Denizli'nin Çivril ilçesine gelen Baykal, belediye ziyaretinin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda halka hitabında, Başbakan Erdoğan'a ağır ithamlarda bulundu. Erdoğan'ın ABD'de 'Demokratik Açılımla' ilgili açıklamalarına, "Senin bahsettiğin etnik kimliğe sahip çıkan insanlar, 'Ben Türk milletinin bir parçasıyım' diyor. Sen Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak söyleyemiyorsun. Türkiye'yi hazmettire hazmettire parçalamaya çalışacak. Bu tuzağa da biz düşeceğiz. CHP de bunun peşine takılacakmış ve böylece bu oyunu daha kolay oynayacakmış. Biz milletin yanındayız. Bizim yanımız milletin birliğin bütünlüğünün yanıdır. El ele vereceğiz bu tehlikeyi de inşallah bertaraf edeceğiz." dedi.

Hükümetin iki aydır açılımı konuştuğunu söyleyen Baykal, Başbakan'ın anlattığından bir şey anlamadığını, anaların gözyaşının dinmesini Erdoğan'dan daha çok istediğini savundu. Baykal, "Boş konuşmayı bırak. Masalı bırak gerçeğe gel. Dilinin altındaki baklayı çıkar. Bir şey yapacak söyleyemiyor, anlatamıyor. Lafın etrafında dolaşıyor. Aklımız yatarsa sana destek oluruz. Ben bu konuya en çok kafa yoran partiyim. Yıllardır rapor hazırlıyoruz. Bunu kapalı kapılar arasında yapmadık. Raporlarımız, yayınlarımız var." diye konuştu. Düşüncelerini raporlarla ortaya koyduklarını belirten Baykal, "Yararlanmak istiyorsan hepsi ortada, ben sana göndereyim. Sen konuşacağın insanlarla konuşuyorsun. DTP ile konuşuyorsun. Doğru dürüst samimi ol. Sen neysen O'sun. 'O sıfatla gitmedim bu sıfatla gittim' diyorsun. Konuştuktan sonra 'anlaştık' diye demeç verdiler. DTP dedi ki 'Senin muhatabın İmralı." diye konuştu.

Başbakan'ın İmralı'dan bekledikleri mektubun geldiğini iddia eden Baykal, "Ne oldu geldi de mektup. Açıklayın. Bu konuda samimiyet, açıklık, dürüstlük yok. Bu konuyu Meclis'te konuşacağız diyorlar. Niye mecliste konuşuyorsun. Konuşacaksan niye kapalı oturumda konuşacaksın ? Niye, duyulmasın diye mi ? İmralı mı duymasın o konuşmaları ? Kimi aldatıyorsun. Millet ne konuşulduğunu bilmeyecek. Niye korkuyorsun. Sen gel önce Çivrilli'ye anlat bakalım." ifadelerini kullandı.

Açılımın iki aydır konuşulmasına rağmen ortada bir cümle bile olmadığını savunan Baykal, şunları söyledi: "Başbakan ne yapacağını bilmiyor. İçişleri Bakanı 'Anayasa değişikliği yapmayacağız' dedi, Başbakan 'Uzun vadede yapacağız' dedi. Anayasa'nın 3. maddesi ortada, dili Türkçedir, bayrağı ay yıldızdır, başkenti Ankara'dır. Madde bu. Millet bir şey söylemek istiyor. Vatandaş anayasanın 3. maddesini Başbakan'a söylüyor. Bunu mu değiştireceksin ? Neyi değiştireceksin, ne yapacak, ne yapmayacaksın şunu söylesene. Hala yok. Gelin beraber konuşalım diyor. Ne konuşacağımızı söyle aklıma yatarsa gelirim. İhtiyacını söyle geleyim. Bu gemi hangi limana uğrayacak. Bu geminin hedefi rotası ne ? Bu gemi mazotunu nereden alıyor, kim yola çıkardı ? Rotasını, pusulasını kim verdi? Ben böyle bir gemiye binmem. Önce nereye gidiyor bir anlayalım, görelim."

Başbakan'ın kendisine yazacağı mektubu beklediğini belirten Baykal, mektup geldiğinde cevap vereceklerini anlattı. Baykal, "Yazsın gelsin, cevabını vereceğiz, herkes görecek. Başbakan ABD'ye gitti, kimse bir şey bilmiyor. Sen herkesi dinledin bir de sen söyle. ABD'de önemli şeyler söyledi. Biz bu işe devam edeceğiz. Millet tepki gösterdi vazgeçerler diye bir tepki var diyor. ABD'de anlattığı hazmettire hazmettire yapacağız diyor. Bu ne demek ? Kafasında bir proje var anlaşılıyor. Türkiye'de projeyi bileni görmedim. Bu projeyi diyor, 'hepsini birlikte yüklenerek yaptıramam, hazmettire hazmettire yaptıracağız', milleti mutlu etmeyecek bir proje olmadığını da kabul ediyor, alıştıra alıştıra, uyuştura uyuştura sürükleyelim diye düşünüyor. Kendisi de projenin milletin hayrına bir proje olmadığını biliyor, o rahatsızlığı ortadan kaldırmak için küçük dozlarda alışkanlık yaptırarak götürmeye çalışıyor. Kime neyi hazmettirmeyi düşünüyorsun ? Millete hazmettirmeyi düşünüyorsan haddini bil. Seni oraya millet getirdi, kabul etmeyeceklerini hazmettirmen için değil. İlaç mı, zehir mi, şifa mı bir anlayalım. Şifa ise saklamana gerek yoktur. Ne içireceksin kardeşim ? Böyle gizli kapalı kapılar arkasında ? Meclis'i kapalı yapacağız. Bu iş milletin hayrına sonuca ulaşır mı ? 'Kürt Açılımı' diye yola çıktı. Şimdi işi sulandırıyor. Gürcü açılımı, Çerkez açılımı, Alevi açılımı, işsizlik açılımı var, hepsini yapacağız diyor. İşi sulandırmayı bırak. Bu milleti etnik kimliklerine göre ayırmak yerine birleştireceksin milleti.'' dedi.

Hükümetin Hollywood'dan destek bulduğuna dikkat çeken Baykal, "Hollywood'dan artist 'ben bu açılımı destekliyorum'' diyor. Sen açılımı nereden biliyorsun ? Bu kadar dünya meselesi içinde bu açılıma destek olma kararını nasıl aldın ? Türkiye'deki bu açılıma destek olma konusunda seni kim ikna etti ? Hangi memleket sevgisiyle bunları söyleme noktasına geldin ? Bizim meselemiz o değil de ondan destek almaya, güç almaya çalışan, onun desteğiyle bizim milletimizi ikna edeceklerini düşünen şaşkınlardır. Şu mantığa bakın. Bu yakışıyor mu Türkiye'ye, Başbakan söylemeye cesaret edemiyor. Hollywood artistleri söylüyor. Sormadan sorgulamadan bu iyidir deyip ketenpereye getirecekler bizi. Biz de peki deyip peşine takılacağız.'' şeklinde konuştu.

Festivale Denizli Vali Vekili Mehmet Çapraz, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP milletvekilleri ve davetliler katıldı. Baykal, konuşmasının ardından parti otobüsünden halkı selamlayarak Çivril'den ayrıldı.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,159 µs