En Sıcak Konular

Baydemir'den ortak dil çağrısı

25 Eylül 2009 16:21 tsi
Baydemir'den ortak dil çağrısı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Güneydoğu'da ortak barış dilinin medya tarafından oluşturulması gerektiğini söyledi.

Baydemir, "Taşra olarak görülen bölgemiz adli-siyasi bir sicile sıkıştırılmış durumda. Ortak barış dilinin oluşturulmasında medyaya büyük görev düşüyor." dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad-Adenauer-Stiftung'un ortaklaşa düzenlediği, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC)'nin ev sahipliğinde yapılan 53. Yerel Basın Semineri, Class Otel'de başladı. "Gazetecilikte Yeni Açılımla", "Medya ve Hukuk", "Medya'da Dil Hataları", "Yerel Medyada Planlama ve Görsellik", "Demokrasilerde Yerel Basının Rolü", "Merkezin Uzağında Haberci Olmak", "Basın İlan Kurumu ve Resmi İlanlar", "Medya-Siyaset İlişkileri", "Gazetecilikte Etik Değerlerin Önemi" gibi konu başlıklarında Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Prof. Dr. Neşe Kars, Feyza Hepçilingirler, Tümer Argın, Dr. Recep Yaşar gibi iletişim uzmanları iki gün boyunca bölge illerinden gelen gazetecilere seminer verecek.

Programın başında konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, demokrasinin kültür meselesi olduğunu belirtti. Baydemir, "Demokrasi bir medeni olma meselesidir. Demokrasi ancak her türlü muhalif, görüşlerini paylaşmadığımız insanların görüşleriyle tanışarak ve dinlemeye çalışarak mümkün olabilir." şeklinde konuştu. Güneydoğu'nun Türkiye'nin merkez medyası tarafından "dürbünle bakılan bir yer" olarak görüldüğünü vurgulayan Baydemir, Diyarbakır'ın adeta ötekileştirildiğini savundu. Baydemir, "Yani taşra olarak görülen bölgemiz bir adli siyasi bir sicile sıkıştırılmış durumda. Bu bölgede yaşayan biri olarak, bir okur gözüyle bunu böyle görüyorum. Problemli alanlarda yaratılacak barışçı dil, önce ortak vicdani dille yaratılabilinir." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu da 1990'lı yıllarda gazetecilerin bölgede çok zorlu koşullarda çalıştığını, ifade özgürlüğü ile ilgili sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Hatta daha da geriye dönüp 1980'lere, 1970'lere hatta 1960'lara bakıldığında insan hak ve ihlallerinin yaşandığını söyledi. Ülkenin her geçen gün daha iyiye gittiğini ve Avrupa hukukuyla, değerleriyle bütünleşme yönünde yol kat ettiğini anlatan Vali Mutlu, konuşmasında genç bir kaymakam iken basınla tanışmasına neden olan kötü bir anıya da yer verdi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı ise bölgede gazetecilik yapmanın güçlüklerinden bahsetti. TGC Başkanı Orhan Erinç de haber kaynağı olarak değerlendirilebilecek kişilerin zaman zaman basına hoşgörüyle bağdaşmayacak yaklaşımları nedeniyle Türkiye'de gazetecilik yapmanın zor olduğunu söyledi. (CİHAN) 



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,558 µs