En Sıcak Konular

Türk mühendisler buldu ABD talip oldu

25 Eylül 2009 15:21 tsi
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türk mühendisler tarafından yangınlara müdahale amacıyla icat edilen Erken Uyarı Sistemi'ne ABD'li şirketlerin talip olduğunu söyledi

Türkiye genelinde 54 yerde yaklaşık 200 kamera tarafından 24 saat gözetleme yapıldığını ve dumana duyarlı kameraların yangını başlama aşamasında haber verdiğini belirten Kahveci, Türk mühendislerin sistemi geliştirmek için çaba sarfettiğini, önümüzdeki aylarda ateş yakan kişilerin de anında tespit edileceğini açıkladı.

Orman yangını mevsiminin kapanması sebebiyle Türk Hava Kurumu (THK)'ndan kiralanan "CL 215" tipi söndürme uçaklarının pilotlarına teşekkür belgesi vermek için İzmir'in Selçuk ilçesindeki havaalanına giden Genel Müdür Kahveci, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yazılımı Türk mühendisleri tarafından yapılan ve ilk defa Türkiye'de kullanılmaya başlayan Erken Uyarı Sistemi'ne ABD'li bazı şirketlerin talip olduğunu, görüşmelerin devam ettiğini aktardı. Osman Kahveci, "Sistem, dumana oldukça hassas olan, ormanda bir duman çıktığı zaman 15-20 saniye içinde merkeze haber veren kameralardan oluşuyor. Ülkemizde 54 noktada kurduğumuz bu kameraların altısı İzmir bölgesinde. Yangının erken görülmesini ve hızla müdahale edilmesini sağlayan sistemi satın almak için ABD'den bazı şirketler müracaat etti." dedi.

Bunun yanısıra Yangın Yönetim Sistemi kapsamında bütün orman yangınlarını dijital ortama aktardıklarını belirten Kahveci, "Bütün yangınları, Ankara'dan kameralar aracılığıyla görebiliyoruz. Yangın hareket merkezinden İzmir'deki yangının söndürme çalışmalarını yönetebiliyoruz. Hangi aracın, uçağın nereden gidebileceğini biliyoruz. Bu sistem, Akdeniz ülkelerinin çok dikkatini çekti. Bazıları talep etti. Suriye'deki sistemi de biz kuruyoruz." şeklinde konuştu.

Yangın sezonu olan 2 Haziran ile 30 Eylül arasında ülke genelinde bin 480 orman yangını çıktığını, 4 bin 470 hektar alanın yandığını belirten Kahveci, İzmir'in Bornova, Foça ve Seferihisar ilçelerindeki üç yangında ise yaklaşık bin 600 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi. Bunlara müdahale için THK'den uçak kiralandığını, üç aylık dönemde günlük 250 bin dolar ödendiğini anlatan Kahveci, bunun sezon sonunda asgari seviyeye çekildiğini kaydetti.

Yangınların önlenmesi amacıyla Dirençli Orman Projesi'ni devreye soktuklarını anlatan Kahveci, "Yerleşim yerlerinin 100'er metre çevresine, yangına dirençli servi, badem, harnup gibi ağaçlar dikeceğiz. Böylece yangınların yerleşim birimlerini tehdit etmesini engelleyeceğiz." dedi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, daha sonra sekiz pilota Türk Kuşu Genel Müdürü Necdet Şendil, Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Şube Müdürü Gürol Tatavgil, Selçuk Kaymakamı Aziz İnci ve İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Üzmez'le birlikte, başarılarından dolayı teşekkür plaketi verdi. (CİHAN)
 

 



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,452 µs