En Sıcak Konular

Dikkat! Bu ağdan kaçış yok

25 Eylül 2009 12:22 tsi
Dikkat! Bu ağdan kaçış yok Ne zaman olacağı kesin değil... Ama mutlaka gerçekleşecek.

Daniel Lyons / Newsweek

Internetin ağına tam düşünce

WWW ile tanışalı 20 yıl oldu. Ama internette henüz sona varmadık. Bu yakında değişecek. O zaman bu devrimin derinliğini kavrayacağız ve 10 yıl sonra bugünün interneti çok ilkel görünecek. Şu cızırtılı çevirmeli (dial-up) modemleri hatırlıyor musunuz? Ya 1990'larda bilgisayar karşısına oturup sunucuya bağlanmayı beklediğimizi?

Bugün kullandığımız internet çok gelişmiş gibi gelebilir. Ama gerçekte o kadar da ilerlemedik. Evet, internet bağlantımız artık çok hızlı. Fakat hâlâ internete girmek için bir bağlantı gerekiyor. Bağlanıp oturum açtıktan sonra da ihtiyaç duyduğumuz bilgiyi aramamız gerekiyor. Bir internet sayfasını bulmak için sık kullanılanlara bakıyor veya bir şeyi araştırmak İçin arama motoru Google' ı kullanıyoruz.

ETRAFIMIZI SARAN İNTERNET
Ya internet bir parçamız haline gelirse? Etrafımızı sarıp kullandığımız her şeyle iç içe geçerse? Elimizi attığımız her şey sürekli internete, diğer cihazlara, hatta bize bağlı olursa ne olacak? Bazılarının "etrafımızı saran internet" diye tanımladığı bu senaryo her şeyi değiştirecek.

Internet şu anda bile dört bir yanımızda. Yıllardır arabaların bilgisayarları vardı, şimdi de internete bağlanıyorlar. Sırada evler var. "Akıllı ağ" elektrik sayaçlarımızı internete bağlayacak. Böylece elektrik kullanımımızı uzaktan takip edebileceğiz. Buzdolabı, derin dondurucu ve çamaşır makinesi çevrimiçi çalışacak. Bant genişliği ve depolama masraflarının sıfıra yaklaşmasıyla her şeyin internete bağlanmaması için bir neden kalmayacak.

En büyük atılım makinelerle bütünleşip internetin ağına tam düştüğümüzde gerçekleşecek. Bu çılgınca görünebilir. Ama aklı başında pek çok insan o yöne gittiğimizde hemfikir. Bu duruma “tekillik” diyorlar. Yani biyoloji ve teknolojinin birleşmesiyle insan ve makinenin bir bütün olması.

Tekillik düşüncesinin en ünlü savunucusu Google'ın finanse ettiği Singularity (Tekillik) Üniversitesi rektörü, yapay zekâ ve bilgisayar uzmanı Ray Kurzvveil. Son 20 yıldır tekillik düşüncesinin hayalini kuran Kurzvveil bu alanda çoksatanlar listesine giren kitaplarda yazıyor. Kurzvveil 2029'a kadar bilgisayarların İnsanlardan daha akıllı olacağına inanıyor. Kurzvveil, bilgisayarcıların yakında insan beyninden "tersine mühendislik" yoluyla çok şey öğrenebileceğine inanıyor. Böylece 21. yüzyılın ortalarında bilgisayarlar o kadar akıllı olacak ki insanlar ya bilgisayarları beyinlerinin içine yerleştirmek zorunda kalacak ya da evrimin gerisinde kalacak.

Kurzvveil öldüğümüzde bilincimizi bilgisayara yükleyip sonsuza dek yaşayabileceğimize de inanıyor. Garip bir siber Ölümsüzlük anlayışı. Bir dc robot teknolojisi, nanoteknoloji ve genetikteki ilerlemeler sayesinde 2045'lerde dolaşım sistemimize milyarlarca minik robot (nanobot) yerleştirilebileceğini ve böylece kanser dahil birçok ölümcül hastalığın engellenebileceğini söylüyor.

YENİ CESUR DÜNYA
Duruma Kurzvveil'in perspektifinden bakarsak -İster bedenlerimizin içine bir sürü bilgisayar yerleştirilsin, ister insan ruhu yüklenmiş bilgisayarlar yaratılsın- gelecekte insan ve robot karışımı sibernetik organizmalara dönüşeceğiz. Devamlı hatta kalacak, devamlı bilgi paylaşacağız. Kurzvveil'e göre bunun ne zaman olacağı önemli değil ama gerçekleşecek.

Teknoloji engellenemez şekilde gelişmeye devam ediyor. Yani bir gün hepimiz kendimizi internete bağlı değil, internetin içinde bulacağız. Nihayetinde biz internetin bir parçasına dönüşeceğiz, internet de bize. Kurzvveil bu yeni ve cesur dünyayı görmek için sabırsızlanıyor. Bense bu gerçekleşmeden ölmeyi umut ediyorum.



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,737 µs